- hirdetés -

Jelen állás szerint csak azokban az iskolákban kezdődne távoktatással a 2020/2021-es tanév, ahol ez a járvány miatt szükséges. Mivel Békés megye továbbra is a legkevésbé fertőzött megyék közé tartozik, így az orosházi általános-, és középiskolákat valószínűleg nem érinti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint sok településen meg sem jelent korábban a vírus, mégis felfüggesztették a tantermi oktatást, ezért amennyiben szeptembertől a járványhelyzet miatt újabb intézkedésekre lenne szükség, azt intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelnék.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár korábban elmondta, ősszel remélhetőleg elkerülhető a rendszerszintű átállás a digitális munkarendre, erről pedig csak ott kell döntést hozni, ahol járványügyileg szükséges. A minisztérium emellett a most zajló nemzeti konzultáció során is kikéri az emberek véleményét, támogatják-e, hogy járvány esetén ingyenes legyen az internet az iskolás gyermekeket nevelő családoknak, illetve a pedagógusoknak. A kormányzat dolgozik emellett a Kréta-rendszer fejlesztésén.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadható lehet, hogy egy újabb veszélyhelyzet esetén nem áll át egyszerre minden iskola az online oktatásra, mivel tavasszal sem minden településen jelent meg a vírus. Sok diák, különösen a hátrányos helyzetben lévők tavasszal lemaradtak a többiektől, ugyanis nem tudták elérni az iskolák digitális oktatását.

Jelenleg Magyarországon belül a legfertőzöttebb térségeknek a főváros, valamint Pest-, Zala- és Komárom-Esztergom és Fejér megyék számítanak, így elsősorban az ottani iskolákat érintheti az esetleges digitális oktatás az ősszel kezdődő félévben is. Békés megye továbbra is a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik.

Az iskolákban emellett idén ősszel 491 helyszínen kezdik meg munkájukat országszerte az iskolaőrök. Logaritmus helyett pénzügyi játékokon keresztül tanulhatnak majd a diákok, az őskort és Hammurapi törvénykönyvét felváltja majd a magyar őstörténet, valamint jön egy új tantárgy: a digitális kultúra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.