- hirdetés -

Új tantárgy váltja az iskolákban szeptembertől az informatikát. A digitális kultúra keretében az általános és középiskolások újfajta gondolkodásmódot tanulhatnak. A diákok így már ötödik osztályos korukban robotokat programozhatnak és útvonalakat tervezhetnek, míg a kilencedikesek videókat és weblapot készítenek majd, logót terveznek és statisztikai adatokat elemeznek.

– A hagyományos informatikaórák a következő tanévtől kezdve eltűnnek, a tantárgy helyét a tartalmában és célkitűzéseiben megújult digitális kultúra veszi majd át. Mivel nem csak az elnevezés lett más, hanem a tananyag is változott, ezért teljesen új tankönyvek is készülnek az általános iskola 3. osztályától a gimnázium 11. osztályáig – olvasható az eduline.hu oldalon.

Az új tananyag három fő témakör köré épül majd: digitális írástudás (szöveges, rajzos, táblázatos dokumentumok készítése és internetes kommunikáció), problémamegoldás (algoritmusok, adatmodellek, adatbázisok, táblázatkezelés), valamint információs technológiák (robotika, webes és mobiltechnológiák).

Az új tankönyvekben emellett meg szeretnék erősíteni a problémamegoldás, azon belül is a algoritmizálás-kódolás témakörét, ezen kívül az információs technológiák is hangsúlyosabbak lesznek. Előtérbe kerül a gyakorlati oktatás, így a diákok játszva-kísérletezve tanulhatnak (alsó tagozaton padlórobotok segítségével), ahelyett, hogy a számítógép előtt ülve írnák a programsorozatokat.

Fontos változás lesz emellett, hogy a tankönyvekben az elméleti háttér kicsit visszaszorul, a cél a kreatív gondolkodás fejlesztése lesz. Az ötödik és kilencedik osztályosok is számos kreatív feladatot kapnak majd.

Más változások is érvénybe lépnek a 2020/2021-es tanévtől. Az általános iskolai törvénykönyvből már kimaradt az őskor és Hammurapi törvénykönyve is. Helyette magyar őstörténetet tanulnak majd a diákok. Az első osztályosok tankönyveiből pedig szeptembertől kikerülnek a kortárs költők gyerekversei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.