- hirdetés -

Pályaorientációs táborban ismerkedik húsz fiatal az őket érdeklő szakmákkal. Kedden délelőtt a Linamar Hungary Zrt. békéscsabai telephelyén pillantottak be a vállalat gyártási folyamataiba.

A Linamar békéscsabai tanműhelye teljesen megtelt kék pólós nyolcadik osztályba készülő tanulókkal. Élénken érdeklődtek az ott megtalálható eszközök iránt. Az üzemlátogatáson többek között megismerkedtek a vállalattal, egy mérnöktől hallottak a szakmáról, de bepillantást nyerhettek a robotikába, az esztergálás világába, de láttak szakító próbát is.
Különböző játékos feladatokat is kaptak, használhatták a műszereket, illetve az egyik kedvenc feladatuk az volt, hogy a műszaki rajzok alapján kellett kitalálniuk, hogy melyik munkadarabhoz tartozik.

A Linamar és a tábort szervező Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) célja az volt, hogy interaktív módon hozza közelebb a fémipari szakmát a fiatalokhoz.

– Érdekes, hogy milyen pontossággal képesek dolgozni a szakemberek és ezek a gépek. A legjobban az a rész tetszett, amikor a robotot irányíthattunk, ami sokkal egyszerűbb volt, mint amilyennek elsőre tűnt – mesélt élményeiről Knyihár Zsuzsanna.

A mostani tábor a harmadik a sorban, idén már a második turnust tartotta a kamara. Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető elmondta, hogy többszörös a túljelentkezés, pillanatok alatt elfogynak a helyek.

– Amennyiben lenne kapacitásunk hetente több turnust is el tudnánk indítani egészen szeptemberig, akkor az érdeklődés a táborunk iránt. A tábor öt napján a húsz gyerek számára nyújt egy kis körültekintést a munkaerőpiacon. Igyekeztünk a fiatalok igényeihez igazodva bemutatni a különböző szakmákat – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

Azzal kapcsolatban, hogy miért éppen a Linamar békéscsabai tanműhelyét választották a tábor egyik programjának az osztályvezető elmondta, hogy a vállalat egyébként is nyitott a hasonló események iránt, hiszen ezek hozzájárulhatnak a szakmai utánpótlásukhoz is.

– A duális képzés mindig is fontos volt a cég életében, nem csak középfokú, hanem felsőfokú szinten is. A nyári gyakorlatos tanulóink mellett, várjuk az érettségizett tanulókat is, akik szakmákat szereznének, amivel többletpontot is szerezhetnek az egyetemi felvételihez. Bízunk benne, hogy most is sok fiatalnak felkeltettük az érdeklődését – sorolta Fórián Ildikó, a Linamar Hungary Zrt. toborzási specialistája.

Fotó: Horváth Bence

Megtudtuk, hogy a tábor végén a csabai hulladékválogatóba látogatnak el a gyerekek, ahol az üzem megismerése mellett újrafelhasználható anyagokból különféle tárgyakat is készítenek majd a fiatalok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.