- hirdetés -

A legjelentősebb nyári mezőgazdasági munka – az aratás vége felé tartanak Békés megye gazdái. Az időjárás okoz néha megtorpanást, de összességében jól halad a munka.

Az Aratási Koordinációs Bizottság soron következő, hétfői ülése után már számokkal is szolgálhatunk.

Mint a bizottság tájékoztatójából megtudtuk, hogy a Kormányhivatal munkatársai a vége felé tartanak az agrár-kárenyhítési rendszerhez kapcsolódó aszálykár bejelentések ellenőrzésének, a belvízkárok bejelentései pedig még nem számottevőek megyei szinten. Folyamatos a parlagfűvel érintett területek ellenőrzése is, az időjárási nehézségek ellenére. Parlagfű fertőzöttség tarlókon is jelentkezhet, de idejében elvégzett tarlóhántással ez kiküszöbölhető.

Ami kinn van, kinn is marad

Az aratással kapcsolatban elhangzott, hogy hétfőtől-péntekig kedvező volt az időjárás, kedvezett a betakarításnak, azonban a hétvégén ismét nagy mennyiségű csapadék hullott (20-45mm). A megye északi területein ahol a kalászosok jelentős területei vannak, visszafogottabbak a betakarítási munkálatok, míg a déli részeken előrehaladottabbak a munkák. Vannak belvizes területek. Az őszi árpa vonatkozásában, ami eddig nem lett learatva az már vélhetően kinn is marad. A még kint lévő őszi árpa táblák betakaríthatatlannak tűnnek a belvíz miatt.

A búza mintegy 80%-a takarmány minőségű (Fotó: agroinform.hu)

Hasonló a helyzet őszi búza tekintetében is. A betakarítottság mértéke délen előrehaladottabb. Az északi részeken sok tábla nehezen megközelíthető az időjárási helyzet miatt. Az őszi búza esetében az északi területeken a betakarítottság mértéke 75-85%. Köröstarcsa, Doboz, Gyula környékén befejezték a búza aratását, míg Bucsa, Dévaványa környékén több tábla van még aratás előtt. A sok eső miatt elhúzódik az aratás. A búza kb. 80%-a takarmány minőségű, 20% malmi minőségű. Az árak 46000-55000ft között mozognak minőségtől függően. A durumbúzáért 80-90000ft-ot is adnak a szabadpiacon. Az eddigi toxin mérések negatívak.

Az őszi árpa betakarítása 98%-on áll, 5,2t/ha termésátlaggal.

Az őszi búza betakarítása 75%-on áll, 4,4 t/ha termésátlaggal.

A 149 hektáron vetett rozs betakarításával végeztek a gazdák, 3,8 t/ha termésátlaggal.

Tritikálé 30% betakarítottság, 3,9 t/ha termésátlaggal.

Tavaszi árpa 25% betakarítottság 3,0 t/ha termésátlaggal

Zab 10% betakarítottság 3,2t/ha termésátlaggal

Az őszi káposztarepce betakarítása 90%-on áll, 2,3 t/ha termésátlaggal.

A magborsó betakarítását befejezték, 1,8 t/ha termésátlaggal.

Megtudhattuk, hogy a szalma bálázása ütemesen követi a betakarítás folyamatát. A bálázás nagy ütemben halad, főleg körbálázás illetve nagy méretű kockabálázás folyik.

A szalma betakarítása 70%-on áll, míg a tarlóhántás 25% százaléka van kész.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.