- hirdetés -

Nem tudom, hol vagyok. Minden homályos, sőt minden, ami elmosódottan elém tárul, az duplán jelenik meg előttem. Nincs olyan, hogy közel vagy távol. Minden bizonytalan. El sem merek indulni, nemhogy biciklivel vagy autóval, de még gyalog sem. Örülök, ha egy álltó helyemben nem szédülök el…Így éreztem magam, mikor Kis Rozália rendőr főhadnagy feltette rám a részegszemüveget.

Gumibójákból kialakított akadálypálya várta a bátor jelentkezőket a piactéren július 15-én délután. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság által hirdetett, ittas járművezetés megelőzését szolgáló kampányhoz az Orosházi Rendőrkapitányság is csatlakozott. A program jóvoltából az érdeklődőknek lehetősége nyílt részegszemüvegben kerékpározni és autót vezetni is.

– Nagyon nehéz volt a részegszemüvegben vezetni – mesélt tapasztalatairól Kormos Lajos. – Ez a szimuláció tényleg azt bizonyítja, hogy nem szabad ittasan gépjárműbe ülni. Nekem kerékpárral volt a legnehezebb közlekedni, nem tudtam kikerülni az akadályokat. Az autóval még csak be tudtam állni a bóják közé, igaz nem pont úgy, ahogy kellett volna. Szerintem nagyon jó ez a kampány arra, hogy tudatosuljon az emberekben: tilos ittasan vezetni!

Lajos számára kerékpárral közlekedni nehezebb volt, mint autóval (Fotó: Horváth Bence)

A kihívásra jelentkezőket egy másfél-két éves korosztály számára készített kirakóval várták, azt kellett kirakniuk előbb józan, majd részeg „szemmel.” Volt, aki első körben 16 másodperc alatt teljesítette a feladatot, majd a szemüveg felvétele után 1 perc 8 másodpercre lett ehhez szüksége.

Ez a próbaszituáció valamelyest más, mint a valóság

Kis Rozália rendőr főhadnagy kiemelte, ezen a napon csak a szem „részeg”, az agy viszont józan, így az ember rögtön próbálja tapogatással kompenzálni az ép látás hiányát. Viszont ennél jóval rosszabb a helyzet, ha az alkohol a véráramba felszívódva eljut az agyig is, mert akkor azon túl, hogy az ember érzékszervei nem működnek megfelelően, még meggondolatlanná is válik az illető.

Orosházán Kis Rozália szervezte és irányította az akciót (Fotó: Horváth Bence)

– Volt, aki kipróbálta a részegszemüveget, és utána azt mondta, ő inkább hazasétál gyalog, de biztosan nem vezet ittasan. Szeszes italtól befolyásolt állapotban gépi járművet Magyarországon a közlekedési törvények szerint tilos vezetni. Absztinencia van. A veszélyen túl nagyon nagy bírsággal is jár, illetve ha valaki ezt megszegi, annak a vezetői engedélyére a hatóság fog vigyázni – emelte ki a rendőr főhadnagy.

Nem is sejtenék a kívülállók, hogy nem csupán irányítani volt nehéz az autót. Ugyanúgy feladatnak bizonyult az is, hogy megtalálják a résztvevők a kilincset, be tudjanak ülni a gépjárműbe, beletaláljanak a kulccsal a lyukba és még sorolhatnánk. Úgyhogy mind arra a következtetésre jutva hagyták el a piactéren felállított akadálypályát: Ittasan nem szabad gépjárművet vezetni!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.