- hirdetés -

Nagy Nikolett élete mindig is a sport körül forgott. A gépészmérnöknek tanuló lány a karatéban és az erőemelésben eltöltött évek után nemrég talált rá a Spartan Race világára, pár napja már a harmadik versenyén indult, a leghosszabb távot is teljesítve.

– A sporttal való kapcsolatom egy hosszú történet, kisgyerekkoromtól kezdve szinte mindig űztem valamit. Birkózással kezdtem, majd a szüleim inkább a lányosabb sportok felé próbáltak terelni. Elmentem táncolni, de az nem volt az én világom. Utána beírattak karatézni az OKKSZK (Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör) sportegyesülethez, ahol 7-8 évig is megmaradtam – mesélt a kezdetekről.

Ezt követően ugyan kisebb kihagyás következett, de édesapját követve az edzőterembe hamarosan új lehetőség villant fel előtte. Az Orosházi Toldi SE edzője, Musztafa Imre ugyanis megkérdezte tőle, hogy szeretné-e kipróbálni az erőemelést. Gyorsan belerázódott, így nem kellett sokat várnia, mindössze három hónapnyi edzés után már versenyeken bizonyíthatott.

Jött, látott és győzött – erőemelésben egy év alatt is nagy sikereket ért el (Fotó: Horváth Bence)

Ennél azonban többet is tett. Mindössze egy évig tartó erőemelői karrierje során saját korcsoportja mellett a juniorok és a felnőttek mezőnyében is magyar bajnok lett. 2014-ben az Orosházán megrendezett világbajnokságon is elindult, ott fekvenyomásban a negyedik, az összetettben pedig az ötödik helyen zárt. Guggolásban ráadásul a mai napig érvényes a rekordja abban a korosztályban és súlycsoportban, ahol korábban elindult.

– Gyorsan lezajlott az erőemelői karrierem. Edzőterembe persze a mai napig szorgalmasan lejárok azóta is. Viszont a versenyszellem továbbra is megmaradt bennem, ezért szerettem volna ismét valami új dologba belevágni, ahol megmérettethetem magam – idézte fel.

Nemrég talált rá a Spartan Race versenyekre, gyorsan megszerette (Fotó: Spartan)

Így ismerkedett meg a Spartan Race versenyek világával, a volt barátjának köszönhetően, pedig elmondása szerint az iskolai évek során még egyáltalán nem szeretett futni. Ahogy az erőemelés esetében, itt is gyorsan beilleszkedett, első versenyét Nagykanizsán teljesítette, ahol a sprint távval kezdett. Ezt követte Brassó és a 13-14 kilométer körüli középtáv, nemrég pedig, harmadik versenyén (Orfűn rendezték) már a leghosszabb, 21 kilométeres távra vállalkozott.

– Hatalmas megkönnyebbülés fogott el a célba érkezést követően, hiszen nem volt egyszerű táv, ráadásul iszonyat meleg volt. Különleges és érdekes élmény volt, ráadásul gyönyörű helyeken, túraútvonalakon volt a pálya nagy része, amit természetesen vizes akadályok is nehezítettek – mesélte Niki.

Futással, konditermi- és trx-edzésekkel készült a 21 kilométeres távra (Fotó: Spartan)

Mint mondta, a futás mellett konditermi- és trx-edzésekkel készült, hogy megfelelő formába hozza magát. Ezeket az elfoglaltságait továbbra sem szeretné hanyagolni, a jövő évre ugyanis a a Spartan Trifecta nevű rendezvénye is a tervei között szerepel, ahol egy hétvégén kell lefutnia mindhárom távot. A sport mellett a tanulásra és a munkahelyére is nagy hangsúlyt fektet.

– Nemcsak a sport, a tanulás terén sem a megszokott irányba mentem, ugyanis gépészmérnöknek tanulok a GAMF-on. Egy olyan lehetőségem adódott közben, hogy a duális képzés keretein belül tudom végezni a tanulmányaimat. Ha pedig nem szorgalmi időszak van, akkor a Guardian-nél vagyok mérnökgyakornok – tette hozzá büszkén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.