- hirdetés -

Az operatív törzs javaslatára a kormány a szigorúbb határellenőrzésről döntött – erről számolt be vasárnap délelőtt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A kedvező hazai járványügyi helyzet miatt korlátozás országon belül egyelőre nem szükséges.

Magyarországon továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma, a mutatók további kedvező alakulását garantálná a kormány – ezzel kezdte bejelentését a miniszter.

A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről lehessen behurcolni a vírust. Elmondta, hogy minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit az országban.

Az operatív törzs javaslatára a kormány szigorúbb határellenőrzésről döntött. Három kategóriába sorolják az államokat, ezeket vörös, sárga és zöld színnel jelölik, a listát pedig a tisztifőorvosi határozatban teszik majd közzé.

A zöld kategóriákba tartozóknál vállalható a határ átlépése, ahol kevésbé súlyos a fertőzés, ott sárga jelzést használnak.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárok és hozzátartozói és más országok állampolgáraira.

Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor megvizsgálják, ha gyanús, karanténba kell vonulni. Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az elmúlt öt napban volt két koronavírus tesztje.

A sárga országból érkezve a magyar állampolgárok az első negatív teszt után hagyhatják el a karantént, vörösnél két teszt kell. Zöld országból szabad a belépés, csak szúrópróbaszerűen van ellenőrzés.

Külföldiek esetében a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból egyáltalán nem lehet belépni Magyarország területére. A tranzit és teherforgalom kivétel.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a listát folyamatosan felülvizsgálják, amire szerdánként kerül majd sor, ez alapján változhatnak a besorolások.

Jelenlegi állás szerint sárga besorolást kapott: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország van sárga kategóriában, ahogy az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és USA is.

Vörös besorolású: Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia. Moldova, Montenegró és Ukraja. Ezek mellett Ázsia, Afrika, Dél-Amerika, valamint Ausztrália és Óceánia régiója is vörös besorolású.

Ki fizeti a vizsgálat költségét?

A miniszter erre is kitért, ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy mindenkinek felelőssége van abban, hogy külföldre utazzon, ezért a kockázatot mindenki maga vállalja.

Augusztus 1-ig vállalja a kormány a tesztek költségét, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell teszteltetni, ha nem akarja kivárni a 14 napos karantént.

A kormány, ha kell, azonnal intézkedést fog hozni, ha nem szükséges, hetente vizsgálja felül az országok listáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.