- hirdetés -

Játék, játék és játék. A gyerekek, akik ukido edzésre járnak, úgy gondolják, az itt eltöltött egy óra nem szól másról, csak önfeledt szórakozásról. Ezért is ennyire remek ez a mozgásforma, hiszen miközben ők úgy érzik, csak játszanak, edzőjük tudja, hogy a sokoldalú mozgásos feladatoknak köszönhetően komoly fejlődésen mennek keresztül.

– Kovács János győri kollégám, négydanos mester fejlesztette ki ezt a módszert azért, mert az a tapasztalat, hogy nagyon korai a sportágkiválasztás. Ez egyébként mindegyik sportágra igaz. Pedig a 4-6 éves korosztály számára még nem való a küzdősport – mesélte Tóth Béla, ötdanos mester, az Orosházi Judo Sportegyesület vezetője.

Az uKIDo lényegében egy iskola-előkészítő foglalkozás, melyen a gyerekek azon készségei fejlődnek, melyekre első osztályban nagy szükségük lesz.

A mester és tanítványai (Fotó: Horváth Bence)

Gorondi Péter kisebbik fia egy éve jár uKIDo edzésre, nagyobbik fia pedig ugyanitt judozik.

– Nagyobbik fiam 11 éves, a kicsi pedig 6. Mindketten nagyon szeretik Béla bácsit, hiszen játékosan oktat, de mellette mégis korrekt és önfegyelmet is tanít. Úgy vélem, a tanulásban is hasznos az, ha valaki sportot űz, hiszen ezáltal képes lesz arra, hogy az órákon is fegyelmezetten tudjon ülni és figyelni – mondta Péter.

Az edző elmondta, nagyon sok egyensúlygyakorlatot, forgásos gyakorlatot, mélységi- és hosszúsági tengely, valamint kereszttengely körüli gyakorlatot végeznek itt a kicsik, melyek által olyan impulzust kap az agyuk, hogy sokkal könnyebben veszik majd az akadályokat az iskolában.

Bár Tóth Béla komoly fegyelmet tart, és a szabályokat nála senki sem szegheti meg, a gyerekek mégis imádják az ukido órát. A mester elmondta, igaz, a keretek mindenki számára adottak, de azért a viccelődésnek is van helye a foglalkozásokon. Ő maga edzőként arra törekszik, hogy minden óra az óvodások nevetésével fejeződjön be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.