- hirdetés -

Volt, aki az üzletek kirakatának párkányain vagy a szökőkút peremén ülve, más a biciklijének támaszkodva, esetleg egy fa hűvösében állva hallgatta az Orosházi Fúvószenekar visszatérő koncertjét vasárnap. Ennek is köszönhető az Árpád-kertbe meghirdetett fellépés nyáresti fiesztákat idéző hangulata, amelyen nemcsak nézőkből, de örökzöld muzsikából sem volt hiány.

A művészember nem önmagának tanul, szereti megmutatni a tudását, szórakoztatni, elkápráztatni, szereti hallani a tapsot, ami mindennél nagyobb elismerés számára. Ezért is teltek annyira nehezen az orosházi fúvósoknak a karantén hónapjai, amikor nem találkozhattak, mindenki otthon, egymagában gyakorolt. Se próba, se fellépés.
– Legutóbb a szilveszteri hangversenyen hallhatott minket a közönség, három hónap kihagyás után egy hónapja kezdtünk próbálni. Kimaradt az év számunkra egyik legfontosabb eseménye, a városalapítási koncert, és több más fellépésnek is keresztbe tett a járvány – mondta el Debreczeni Márk karmester.

Azaz több mint fél év után július 5-én állt – pontosabban ült – először nyilvánosság elé a banda, érthető hát, hogy alig várták a koncertet. A repertoárt a helyszínnek és a hangulatnak megfelelően, a könnyed dallamokat előtérbe helyezve rakta össze a zenekar vezetője.
– Ez a mai alkalom egyrészt arról szól, hogy kicsalogassuk az embereket a szabadba, másrészt, hogy mi is visszarázódjunk a normál kerékvágásba. A karantén ideje alatt ugyan gyakorolt a társaság, de az sosem olyan, mint, amikor együtt próbálunk. Az elmúlt egy hónapban azon dolgoztunk, hogy a visszahozzuk a járvány előtti formánkat – fogalmazott a karmester.

A közönség azonban ebből minden bizonnyal semmit sem tapasztalt, kívülről minden épp olyan gördülékenynek tűnt, mintha nem lett volna a több hónapos kihagyás. Igaz volt ez a mazsorett egyesület fellépésére is, akiket két induló erejéig láthattak az Árpád-kertbe kilátogatók.
– Örülünk a lehetőségnek, hiszen mi sem lehettünk együtt hosszú ideig. A múlt héten tartottunk egy edzőtábort, amely arra is jó volt, hogy ismét összekovácsolódjunk, és arra is, hogy a fúvószenekarral közös számainkat gyakoroljuk. Két indulót hoztunk ma ide, amelyek nagyon kedvesek számunkra, de egy kicsit felturbóztuk a már ismert koreográfiát, úgyhogy mondhatni, premiert lát ma este a közönség – árulta el Hevesi Henriett, az Orosházi Mazsorett Táncsport Egyesület edzője a fellépés előtt, hozzátéve, izgalom helyett egyértelműen annak az örömét látja a tanítványokon, hogy végre ismét megmutathatják magukat a városnak.

A koncert kezdetekor is népes nézősereg minden dallammal szaporodott, a jóféle fúvószene sokakat kicsalogatott a lakásuk erkélyére, de a járókelők is lelassítottak, megálltak, hogy végighallgassák a koncertet. Tekintettel a sikerre, folytatás is várható. Az időpont egyelőre bizonytalan, de a fúvósok és mazsorettesek egyaránt örülnének az újabb szabadtéri előadás lehetőségének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.