- hirdetés -

Nagy változást hoz a közoktatásba a szeptember, ekkor lép ugyanis életbe a gyakorlatban az új Nemzeti Alaptanterv. Ez mind az általános, mind a középiskolák életében újításokkal jár majd. A Táncsics Mihály Gimnáziumban jártunk, hogy az intézményvezetőt a részletekről kérdezzük.

Kiemelendő, hogy központi helyre kerül az egyénre szabott tanulási lehetőségek biztosítása, a tanulói együttműködésen alapuló tanulás, és az eddiginél még nagyobb hangsúlyt kap a differenciálás, vagyis a diákok egyéni képességei és fejlettségi szintje szerinti oktatás. Emellett módosulnak az óraszámok, sőt új tantárgyak is megjelennek.

– Vannak olyan tantárgyak, melyek kimondottan vesztesek, és vannak olyanok is, amik kimondottan nyertesek ebben az új helyzetben. Én, mint természettudományt oktató úgy látom, hogy az óraszámok csökkenése miatt a földrajz kimondottan vesztese az új NAT-nak. Szerencsére azonban lehetőségünk lesz majd arra, hogy a természettudományos tárgyakat a 11. és 12. évfolyamon kötelezően választható tantárggyá tegyük – emelte ki Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

Az intézményvezető elmondta, a középiskolai évfolyamokon a biológia és fizika tanítására biztosított összes heti óraszám 6-ról 5-re, a kémia és földrajz esetében pedig 4-ről 3-ra csökken. A magyar nyelv és irodalom tanítására fordított heti összes óraszám az 1-12. évfolyamokon kismértékben csökken. Nő viszont az idegen nyelvi órák száma, a 11. és 12. évfolyamokon 3-ról 4-re módosul, ennek oka, hogy a középiskolás tanulóknak az általuk tanult első idegen nyelvből tanulmányaik végére el kell érniük legalább a középszintű nyelvi érettségi szintjét jelentő B1 szintet.

A digitális kultúra oktatására igen nagy óraszám jut

A dráma és színház tantárgy már a felső tagozatban kötelezően választandó lesz, valamint a 11. évfolyamon a művészetek tantárgy keretében önálló tárgyként is választható. A dráma és színház vagy a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy a 12. évfolyamon válik kötelezően választandóvá.

– A pedagógusok szabadsága annyiban nő, hogy a következő tanévtől az óraszámoknak csupán 80%-át kötelező a törzsanyagra, a kerettantervben foglaltakra fordítani, viszont ezen túl, az órakeret megmaradó 20%-a szabadon választott témák feldolgozására is felhasználható lesz – tudtuk meg Dr. Blahó Jánostól.

Új tárgyként jelent meg a 3-11. évfolyamokon a digitális kultúra, amely tartalmazza az eddigi informatika tantárgy tananyagát, de azt jelentősen kiszélesíti és bővíti a digitális információszerzés és kommunikáció témaköreivel. A digitális kultúra/informatika oktatására fordítandó heti óraszám 5 óráról 14 órára növekszik.

Lényeges módosítás ezen kívül hogy az intézményeknek az értékelés szempontjait szeptembertől egyértelműen meg kell határoznia, sőt azt nyilvánossá is kell tennie.

Kiemelt kép: eduline.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.