- hirdetés -

Focival emlékeztek a sportbarátok a 2014-ben elhunyt, mindenki által ismert „Szénára”.

Június 27-én, szombaton rendezte meg a RETRO Labdarúgó Egyesület a IV. alkalommal kiírt Szénási József Emléktornát.

– A RETRO egyesületet azzal a céllal hoztuk létre, hogy ápoljuk a múlt hagyományait és őrizzük az egykori labdarúgók, sportemberek emlékét. „Széna” neve összeforrt a város sportjával, mint sportvezető, sportszervező, játékvezető, létesítmény-gondnok tevékenykedett évtizedeken át Orosházán – emelte ki megnyitó beszédében Benkő László, a RETRO Labdarúgó Egyesület elnöke.

A megemlékezésen jelen volt özv. Szénási Józsefné is.

– Örülök, hogy sokan megjelentek a férjem emléktornáján, szomorú de egyben öröm is számomra, hogy itt lehetek egykori sporttársai között ezen a napon – vélekedett a megemlékezés kapcsán Szénási Józsefné.

Csiszár Zoltán az NB III-as Érd labdarúgója. Erre az eseményre mindig hazalátogat.

– Kettőnk kapcsolata már nagyon régen kezdődött. Több éven át napi kapcsolatban voltunk egymással a sportpályán. Barátok voltunk, sokat segítettünk egymáson, pontosabban inkább én szorultam az Ő támogatására. Jó ember volt „Széna”, nagyon hiányzik.

Szénási József 1950. szeptember 4-én született Orosházán. Fiatalon került be Kardoskútról a városba, a legendás Czvitkó Gyula bácsi helyét vette át az OMTK pályán, szertárosi munkakörben. Edzői, játékvezetői vizsgát tett, munkája mellett bíráskodott, de vezette a Városi Labdarúgó Szövetséget, intézte a játékvezető küldéseket, szervezte a kispályás bajnokságokat és Téli Kupákat, ellenőrként járta a pályákat, néha maga is beszállt játszani. A foci mellett asztaliteniszezett, majd 1986-ban megalapította a Barátság Szabadidő Sport Klubot, melynek elnöke volt, de technikai vezetőként aktív részese volt a birkózó szakosztály sikereinek, atlétikai versenybíróként segítette a városi rendezvényeket. Mindenütt jelen volt, ahol sporteseményt rendeztek. Kardoskutat sem felejtette el, a Lantos emlékversenyek szervezőjeként tevékenykedett. A sportban végzett elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként 1999-ben átvehette az „Orosháza Labdarúgásáért” emlékplakettet, valamint 2007-ben az „Orosháza Város Sportjáért” kitüntetést. 2014. október 30-án, súlyos betegség következtében hunyt el.

Szénási József aktívan részt vett a város sportéletében (archív fotó)

Az OMTK-ULE Sportcentrumában a megnyitó után 9 órától tizenegy csapat rúgta a labdát. Két csoportban játszottak a felek. Az „A” jelzésű csoportban szerepelt a Gelis-Makk7, Szarvasi Öregfiúk, AKG, RETRO Orosháza és a Kaszaper. A  B” csoportban a Hungária, Kormányos Glass, Classzikusok, Mezőkovácsháza, Házépítők Boltja (Mezőhegyes) és a Barátság-Orosfarm SC. A csoportokból az első két gárda jutott tovább a négy közé. A csapatokban az alsó korhatár 35 év volt. A mérkőzések 1×25 percig tartottak, a találkozókat Nagy I. János, Barta Tibor és Orovecz József vezették.

Végeredmény:

A Berta J. Labdarúgó Alapítvány által felajánlott vándorkupát a Geli’s-Makk7 csapata szerezte meg, ezüstérmes lett a Szarvas, bronzérmes a Hungária, negyedik a Kormányos Glass.

Tizenegy csapat mérkőzött az emléktornán

A gólkirályi címet Bíró Tibor (Kormányos Glass) érdemelte ki. A legjobb kapus István Norbert (Geli’s-Makk7) lett. A legsportszerűbb csapatnak a Barátság bizonyult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.