- hirdetés -

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közölte, hogy a hatékony és határozott hatósági intézkedéseknek is köszönhetően május 15-e óta nem volt újabb madárinfluenza kitörés Békés megyében. A kedvező járványügyi eredmények alapján június 24-én a hivatal Békés megye nagy részén elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását, azonban Orosházán és két további településen maradnak a korlátozások.

A legutolsó, május 15-ei Békés megyei kitörés óta az összes madárinfluenzával érintett gazdaságot fertőtlenítették a szakemberek – írja a Nébih közleményében. Hozzátették, a járványügyi helyzet további javulásának köszönhetően hamarosan megkezdődhet a telepek újratelepítése is.

A korlátozott területek feloldásával, az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján, Békés megyéből immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások.

Békéssámsonban, Kardoskúton és Orosházán azonban a szomszédos Csongrád-Csanád megye kitörése miatt továbbra is érvényben marad a megfigyelési körzet. E településeken a korlátozások feloldására leghamarabb július 9-én kerülhet sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.