- hirdetés -

Speciális helyett inkább különleges. Nem csak a főztje, hanem az ott uralkodó szellemiség, az összetartó kollektíva miatt. Ez a Spékó konyha, amelyet itt Orosházán leginkább azok ismernek, akik valamilyen allergia miatt nem fogyaszthatnak hagyományos alapanyagokból készülő ételeket. Holott a vállalkozás, ha nem is ebben a formában, de 1988 óta működik.

A rákóczitelepi manufaktúrára nem csak a távolabb élők, de sokszor a településrész lakói is a mai napig rácsodálkoznak. Pedig a magas kerítéssel körbevett épületegyüttesen látszik, hogy családi ház mellett más szerepe is van. Talán annak köszönhető ez, hogy a tulajdonos és működtető Bereczkiné Varga Ágnes, valamint férje nem verik nagy dobra, mivel foglalkoznak, annak ellenére, hogy számukra ez jóval több egyszerű cégnél vagy befektetésnél, sokkal inkább küldetés.

A történet 1988-ban kezdődött Ági szüleivel, akik akkor hozták létre családi vállalkozásukat. Ő már ebben a miliőben nőtt fel, mondhatni, természetes volt számára, hogy tovább viszi, fejleszti a vendéglátásra szakosodott társaságot.
– Először 2007-ben merült fel egy anyuka részéről, hogy speciálisan étkezők számára készítsünk ételeket. Mi is úgy láttuk, hogy szükség van egy olyan konyhára, ahol allergén anyagoktól mentesen főznek, ezért belevágtunk. A következő év áprilisában nyitottunk meg a Speciális Ételek Konyháját, ennek rövidítése a Spékó elnevezés – avatott be az indulásba Ági.

Ma már napi kétféle tej-, tojás-, gluténmentes leves és számos főétel kerül ki Ágiék keze alól (Fotó: Palcsek István)

Akkoriban és azóta is fehér hollónak számítanak, hiszen kizárólag mindenmentes étkeztetésre építő konyha alig van az országban. Náluk csak tej-, tojás- és gluténmentes alapanyagokból készülnek az ételek. Az elmúlt 12 évben folyamatosan alakult, fejlődött a kínálatuk, ma már a napi kétféle leves mellett számos főételből választhatnak az allergiások, sőt kimondottan diétázóknak, illetve az egészséges táplálkozást szem előtt tartóknak is főznek. Mostanában pedig elősütött, hűtött pékárukkal kísérleteznek.

Ági szerint a kínálaton túl erősségük a csapat, rendkívül családias náluk a légkör, jól megy a közös munka.
– Kitalálom, hogy mit szeretnék, készítek rá egy alapanyag tervet, ők pedig megcsinálják, majd elmondják a véleményüket, ötleteiket. Ez a kezdetek óta így van, mert szeretem a visszajelzést, nem csak tőlük, az ügyfelektől is – emeli ki a tulajdonos hozzátéve, az üzleti megfontoláson túl a jó szándék motiválja. – Tudom, mivel jár az, amikor valaki nem ehet akármit, nem rendelhet bárhonnan. Ha már egy ebédet megoldunk neki, az is nagy segítség, úgy vélem – fejti ki.

Hamarosan szeretnék lecserélni csomagolóanyagaikat környezetbarát, lebomló verzióra (Fotó: Palcsek István)

A magánmegrendelők mellett a diákélelmezésnek is fontos szereplői Orosházán, Battonyán, Békéscsabán, Szegeden, hamarosan pedig Gyulán is megnyitnak. Partnereken keresztül Kecskeméten és Budapesten érhetők el a termékeik. Hetente 6-800 adag ételt készítenek, a járvány előtt 16 alkalmazottal dolgoztak, most 14-en vannak. A vírus őket is érzékenyen érintette, több hétre leálltak a kollégák és a megrendelők érdekében.
– Pozitívumként élem meg, hogy ez idő alatt egyetlen munkatársunk ment el máshová dolgozni, ő nem tehette meg, hogy szabadságon legyen. A többiek szeretnének hozzánk visszajönni és mindenkit vissza is fogok venni – hangsúlyozza.

A vállalkozás családi jellege abban is megmutatkozik, hogy férjével ketten végzik a vezetői, szervezési teendőket. A számlákat Tamás kezeli és tartja rendben, ami alapján felesége a könyvelőjük keze alá dolgozik. A családban szintén működik a munkamegosztás, Ági vállalta a három gyermekkel kapcsolatos tennivaló jó részét, Tamás viszont remekül főz, így az az ő reszortja.
– A rendszer kiválóan működik, mert nekem a Spékóban elég a főzésből, örömmel hagyom rá az élelmezésünket – mondja nevetve, hozzátéve, a konyhában felszabaduló időt is tervezéssel tölti, aminek köszönhetően az eszközbeszerzések mellett épp a csomagolóanyagaik zöldebbre cserélésén fáradoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.