- hirdetés -

A tavaszi hosszú szárazság után Medárd úgy tűnik beváltja ígéretét: 40 napig esik… De hogyan reagál a júniusi hirtelen lezúduló esőre a kertünket díszítő szépen nyírt, öntözött, vagy az újonnan telepített gyep? Milyen problémákat észlelhetünk, és hogyan kezelhetjük ezeket, hogy a gyepünk smaragdzölden ékeskedjen?

A sokunkat érintő kérdéssel szakemberhez, Varga Alexandra növényorvoshoz fordultunk.

A leggyakoribb probléma, hogy a gyep foltosodik, barnul, esetleg vattaszerű oda nem illő képződményeket észlelünk benne. Ezeket a tüneteket általában a gombabetegségek okozzák.

Barnás elszíneződés a fűszálak tövén (Fotó: Varga Alexandra)

A gyepben előforduló gombabetegségek:

Rozsdagombák: egész évben fertőzhetnek. A magas páratartalom, vagy a túlöntözés hatására alakulhat ki. Sárga, barna, fekete, esetleg piros elszíneződést okozhat, a fűszálak tövétől kiindulva.

Petespórás gombák: az ide tartozó Phytium nemzetség fajai főleg nyáron, meleg időben fertőznek. Már a csírázási fázisban megbetegíthetik a növényt. A meglévő gyepeknél szürkés foltok alakulnak ki. A beteg növények gyökere sötétre színeződik, és a levelek szürkés-sárgás árnyalatúvá válnak.

A gombásodás kialakulásához több tényező együttes, vagy részleges jelenléte szükséges: Elsőként említeném a csapadékot és az öntözést. A nyári nagy mennyiségű csapadék, vagy hosszan tartó csapadékos időjárás kedvez a gombabetegségek kialakulásának. Nyáron azonban nem csak a sok eső hajlamosít a gombafertőzésre, de a forróság is! Forró nyári napokon, amikor az éjszakai hőmérséklet nem csökken 20°C alá, nagy a valósszínűsége, hogy a fertőzés kialakul.

Ez a fű sem tűnik egészségesnek (Fotó: Varga Alexandra)

Lehetőleg a kora reggeli órákban öntözzünk, hogy a gyep fel tudjon száradni, mielőtt nagyon bemelegszik az idő. 3-4 naponta öntözzünk, kiadósan, hogy a növény gyökere minél mélyebbre hatoljon, így jobban ellenáll a szárazságnak. A frissen telepített gyepet természetesen naponta szükség öntözni, kisebb vízadagokkal. Meleg nyarakon minden gyep esetén kerüljük az éjszakai öntözést! A talaj összetétele, tápanyagtartalma, pH-értéke is befolyásoló tényező. Fontos az optimális fűmagasság: ha a fű túl hosszú, befülledhet. A túl alacsonyra nyírt gyep pedig a tősérülések következtében elhal, és kiritkul.

Mit tegyünk, ha a gombásodás már kialakult?

Elsősorban fontos, hogy tudjuk: a problémát valóban a gombásodás okozza-e. Ezért ha lehetőségünk van rá, mutassuk meg a gyepet szakembernek.

Fel kell szárítanunk a gyepet. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy 1-2 napig nem öntözünk. Csapadékos időjárás esetén természetesen ez több nap is lehet.

Használhatunk kiskereskedelmi forgalomban lévő gombaölő szereket, akár kontakt és felszívódó készítményeket együttesen. Nagyon fontos: a kezelések elvégzése előtt a készítményeken található előírt növényvédelmi technológiát figyelmesen olvassa el, és csak ezen előírások szerint használja fel a készítményt, mert csak ebben az esetben garantált a növényvédő-szer hatása, a környezet megóvása és az ember biztonsága!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.