- hirdetés -

Rendkívül enyhe az idei tél, éjszaka is alig süllyed nulla fok alá a hőmérséklet. A tavaszias időjárás hatása már látható a kiskerteken, a rózsákon másfél centis hajtásokat találunk. Bogdány András orosházi kertészt arról kérdeztük, milyen hatással lehet a dísznövényekre a tartósan enyhe idő.

A centis hajtások az enyhe, tavaszias idő következményei. A napközbeli 6-8 fokos hőmérséklet távol áll a téli időjárástól, sőt, hétfőn, azaz január 23-án plusz 12 foknak örülhettek az orosháziak. Már akik örültek. A növényeket ugyanis igencsak összezavarja ez az idő, amely a későbbiekben veszélyt jelenthet rájuk.

– A rózsáimon másfél centis hajtások is előfordulnak, amely a márciusi állapotnak felel meg – kezdte Bogdány András kertész. – Ha változatlanul enyhe marad az idő, ezek még tovább nőnek, és egy esetleges fagy könnyen elviheti őket. Az orgonával hasonló a helyzet. Nemcsak hogy azt látjuk, elérte a nyugalmi állapot végét, hanem rügyezik is. Olyan előrehaladott állapotban van, hogy akár már most el tud fagyni. Igaz, az előrejelzések nem mutatnak nagy hideget, de szerintem a hosszú távú időjárásjóslások elég pontatlanok.

– Hozzátenném, nemcsak az számít, hány fokig hűl le a levegő, hanem az is, mennyi ideig tartanak a mínuszok. Az előző évek tapasztalatai alapján a tél nem marad el, csak épp később érkezik és gyorsabb lefolyású. A fagykár miatt tehát aggódhatunk.

Bogdány András úgy látja, az időjárás-változás sokkal gyorsabb ütemben halad, mint ahogyan azt a meteorológusok jósolták. Rendkívüli módon felpörgött a felmelegedés, amely a közeljövőben nem is fog lassulni. Ahogy egyre melegebbek lesznek a nyarak, egyre többen szereltetnek majd be légkondicionálót, amely egyre tovább gyorsítja a globális felmelegedést. És ez csak csepp a tengerben. Az ördögi kör áldozataivá válnak a kiskertek. A tavalyi rendkívüli aszálynak és a mostani enyhe télnek más eredménye is tapasztalható.

– A kórokozók és a kártevők nem pusztultak el, sőt, jól érzik magukat – emelte ki a kertész. – A bábok és a peték a telet lazán túlélték, sőt, bizonyos rovarok újakat raktak le a téli hónapok alatt. Ugyanez érvényes a baktériumokra és gombákra.

– Az sincs biztonságban, aki csinált ősszel lemosó-permetezést, hisz a kártevők folyamatosan szaporodnak. A megoldás csak az lehet, ha ellenálló dísznövényeket és gyümölcsfajtákat kezdünk el telepítünk a kiskertünkben. A fagy- szárazság- és UV-tűrő fajtáké lesz a jövő. Én a szőlőnél már el is indultam ezen az úton. Bár nehezen mondok le a Pannónia Kincséről vagy épp a Csaba Gyöngyéről, de a biztonság érdekében már szaporítom a nem túl finom, de annál igénytelenebb Noah fajtát.

A korai melegedés mellett a legnagyobb gondot a szárazság okozza. Laikus szemmel úgy tűnhet, hogy az elmúlt héten jócskán esett eső, de Bogdány András azt mondja, az eltűnt csapadékot nem pótolta.

– Orosháza ezen része, a Csokonai utca környéke mindig is belvizes terület volt, de hiába most a sok eső, az ásott kutamban még mindig nagyon mélyen van a talajvíz – folytatta a kertész. – Úgy vélem, a tavalyi aszály folytatása várható idén nyáron is. Őszinte leszek, nem hiszek a változásban, sokkal inkább abban, hogy most már ez lesz a trend. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új típusú éghajlathoz, a csapadékhiányhoz és a felmelegedéshez. 150 éve nem tapasztaltak itt nálunk olyan szintű aszályt, mint amit 2022-ben megéltünk. Ennek komoly kihatása lesz a kiskertekre. Ami még várható, az a száraz nyarat meg-megspékelő pusztító vihar özönvízzel.

Emlékeznek a 2010-es mezőhegyesi esetre, amikor júniusban a hatalmas jégeső szabályosan téli tájat csinált? Nincs kizárva, hogy több hasonlóra is számíthatunk majd a közeljövőben.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.