- hirdetés -

Esik az eső. Végre – mondják a mezőgazdák, de az égi áldás miatt tolódik az aratás megkezdésének tervezett időpontja is.

Legutóbbi határszemlénk idején már el volt vetve a kukorica, a napraforgó és minden gazda várta az esőt. Várták szinte egész májusban, míg végre a hónap végén megérkezett és azóta is hullik bőségesen.

Az aszályos tavasz, a csapadék hiány, kiegészülve a légköri szárazsággal komoly károkat okozott. Ez a búza és az árpa esetében termés kiesést eredményezett, úgy a szem képződésben, mint a szárnövekedésben. A frissen vetett kukoricákat viselte meg leginkább a szárazság. A május végére megérkezett eső sem egyformán öntözte a földeket Orosháza környékén. Vannak területek ahol a száz millimétert is elérte, de vannak ahol az ötvenet sem. Leginkább a napraforgó volt képes tolerálni a körülményeket. A tavaszi vetésű borsók is viszonylag jó állapotban vannak, tudtuk meg állandó szakértőnktől, Herczeg Tibor egyéni gazdálkodótól.

– Nagyon sok feladatot hozott és itt-ott kritikus helyzeteket alakított ki a szárazság, ami a vegyszerezéseket, gyomirtást illeti. Mivel a növények vízhiányban szenvedtek, így a vegyszerek hatásfoka is nagyon változó volt. Vannak helyek, ahol a búzák gombaölős kezelése is szinte negatív eredményt hozott, a vegyszer megperzselte a növény levelét – mondja a gazdálkodó.

Négy-öt meleg, esőmentes nap és kezdődhet az aratás (Fotó: Rosta Tibor)

Az évente megszokott aratás előtti gépszemléket időben megtartották. Itt az aratásban résztvevő gépek tulajdonosai, kezelői tűzvédelmi oktatásban is részesültek. Készen várják a pillanatot, amikor elkezdhetik a gabonák betakarítását.

– Az aratás kezdete attól függ, mikor áll el az eső. Ebben az időben is szépen érnek a növények, a búza is túl van a viasz-érés állapotán. Most gyakorlatilag négy-öt meleg napos idő után elkezdhetjük vágni az árpát. Kb. egy hetet csúszott eddig a betakarítás, de ez nem jelent különösebb problémát. Most egy nagy hajrá következik számunkra és augusztus elejére szeretnénk végezni az árpa, búza, repce, borsó aratásával – összegezte Heczeg Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.