- hirdetés -

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedések részeként tavasszal bezárták a könyvtárat is. Sokaknak hiányzott, de ez már hétfőtől a múlté.

Sok orosházi és környékbeli olvasó várta már ezt a pillanatot, amely végül hétfő, tíz órakor érkezezett el.

Jó néhány egészségügyi rendszabály betartásával kezdték újra. Rendszeresen fertőtlenítik azokat a helyeket (tisztasági helyiségek, kilincsek, ajtók, asztalok, klaviatúra stb.), amelyeken a kórokozó jó eséllyel megtelepedhet, gyakori érintéssel tovább fertőzhet. Naponta legalább 4 alkalommal, alkalmanként legalább 10 perces szellőztetést végeznek. A visszahozott könyveket nem teszik vissza azonnal a polcra, hanem egyhetes “karanténba” helyezik. A könyvtárat csak olyan személyek használhatják, akiknek nincsenek koronavírusos tünetei, és nem állnak kapcsolatban koronavírusos beteggel. Szájmaszk nem, de a kézfertőtlenítő használata itt is kötelező. Mindenki köteles tartani a legalább 1,5 méteres távolságot másoktól. Egy-egy olvasói számítógépet egyszerre csak egy ember használhat.

Hétfőtől újra várja az olvasókat a könyvtár (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A könyvtárosok a bezárás hetei alatt sem tétlenkedtek. A júniusra tervezett állományegyeztetés és leltár nagy munkáját hozták előbbre és végezték el. Nem feledkeztek meg az olvasókról sem és elindították a „Könyvet házhoz” ingyenes szolgáltatást. Ez utóbbit a nyitás után is igénybe vehetik, akik nem szeretnének személyesen bemenni a könyvtárba.

Buzai Csaba könyvtárigazgató elmondta, nem csak az olvasók, de a könyvtár dolgozói is nagyon várták már, hogy újra nyithassanak.

Eljött ez az idő is és valamennyi könyvtárbarát, olvasó nevében reméljük, hogy tovább javul a járványhelyzet és nem kell újra átélnünk a szigorításokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.