- hirdetés -

Az utolsó tanítási napot követően, június 16-án hivatalosan is kezdetét veszi a 2019/2020-as tanévet követően a vakáció időszaka. Ez azonban a közlekedés szempontjából kiemelt figyelmet igényel mind a gyerekek, mind szüleik részéről. Kis Rozália rendőr-főhadnagy ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

– Gyalogosan nagyon fontos, hogy álló jármű mögül ne lépjenek ki a gyerekek. Magasságuk, alkatuk miatt nem látszódnak ki a parkoló autó jármű mögül tehát nagyon fontos, hogy a kijelölt gyalogátkelő helyen, alaposan körülnézve menjenek lépjenek le az úttestre és menjenek át a másik oldalra. Az Eötvös iskolánál az Okos Zebra alkalmazása és az azon való átmenetel még jobban felhívja a gyerekekre a figyelmet – ismertette az egyik legfontosabb tudnivalót Kis Rozália.

Kis Rozália rendőr-főhadnagy ismertette a legfontosabb tudnivalókat (Fotó: Palcsek István)

A rendőr-főhadnagy elmondta, nagyon fontos, hogy ahol nincs gyalogátkelő, ott a járda meghosszabbított vonalának megfelelően lehet átmenni az úttest másik oldalára, de ebben az esetben sem a parkoló vagy álló járművek mögül induljanak el hirtelen. Kiemelt figyelmet igényel az autósok részéről is többek közt a játszóterek környéke, ahol az enyhítéseknek és a nyári szünet kezdetének köszönhetően a szokottnál több játszó gyermek várható.

A gyalog közlekedők mellett a kerékpárosok számára is fokozott figyelmet igényelnek a következő hónapok.
– A megfelelő műszaki állapot, tehát a világítás, a gumik jó állapota, a prizma, a világítás, a jól működő elülső és hátsó fék, a csengő mind-mind elengedhetetlenek egy kerékpáron. Rendőri ellenőrzés vagy baleset során ugyanis a kerékpár műszaki állapotát is meg kell vizsgálni – mondta Kis Rozália.

Mind a gyerekek, mind a felnőttek számára különleges odafigyelést igényel a következő néhány hónap a közlekedésben (Fotó: Pixabay)

Hozzátette, kijelölt gyalogátkelőhelyeknél mindenkinek le kell szállnia a kerékpárról és áttolni, ebben az esetben a gyerekek és felnőttek is jobban körül tudnak nézni ahelyett, hogy balesetveszélyes módon átsuhannának a zebrán. A járdán való kerékpározásra is kitért, kiemelve, hogy a szabályzat szerint a főtéren és a Kossuth utcán sem lehet kerékpárral közlekedni a járdán.
– A legkisebb, 24-es kerékpárnál kisebb gyermekjátékra még felülhetnek, de a 24-es számú kerékpár már járműnek számít, mindegy ki ül rajta – árulta el.

Fontos emellett a szülők figyelmének felhívása arról, hogy ha 14 év vagy 150 centiméter alatt gyermeket szállítanak, milyen gyermekbiztonsági intézkedést tartsanak be. Ez lehet gyermekülés vagy ülésmagasító is, a lényeg, hogy egy borulás vagy ütközés esetén a gyermek ne repüljön ki, hanem maradjon ott az ülésen és ne üsse meg a légzsák. Ha előre ülnek a gyerekek, akkor a légzsákot is ki kell kapcsolni.

Különösen figyeljünk oda, ha a gyerekek csoportosan akarnak átmenni az úttesten (Fotó: Rosta Tibor)

– A nyári időszak a gyerekek és szüleik, gyalogosok és kerékpárosok mellett az autóvezetők számára is fontos az odafigyelés. A gyermek megfelelő szállítása mellett többek közt arra is, ha például a gyerekek csoportosan akarnak átmenni az úttesten vagy játszótér közelében haladnak el. A nyári szünetben a rendőrség kiemelten figyel a gyerekek közlekedésére, kéthetente értékelniük olyan baleseteket, melyet vagy 14 év alattiak okoztak vagy ők voltak az elszenvedői – tette hozzá a rendőr-főhadnagy.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.