- hirdetés -

Kaki-, puki- és böfigondok. Tejcsatorna-elzáródás és együttlét közbeni vaginafájdalom. Velük tabuk nélkül beszélhetünk még ezekről is, és minden problémára van egy jó tanácsuk. A védőnőket ünnepeljük ma.

„Éjszakánként óránként fenn vagyunk, mert egyfolytában sír.” „Nem tudom, merjek-e már paradicsomot adni a fél évesemnek.” „Már 15 hónapos, de még nem jár. Biztosan valami baj van vele.” Neki el merünk mondani mindent. Azt, mennyi tejet tudunk fejni aznap a melleinkből és azt is, mennyire fáj még mindig a gát- vagy épp császármetszés helye. Sőt ugyanúgy megosztjuk vele a kicsi székletének állagára és színére vonatkozó információinkat is. Nem kell kínosnak éreznünk a szituációt, nem kell zavarba jönnünk, nem szükséges megjátszanunk magunkat, azt mutatnunk, mennyire olvasott, felkészült anyukák vagyunk. Kérhetünk segítséget, és kapni fogunk azt tudálékos hang és lesajnáló tekintet nélkül. Bátran lehetünk bizonytalanok, hiszen ő valóban azért van, hogy védjen és segítsen. Na nem testi, hanem az édesanya pszichés állapotában lát változást, akkor is lép, tesz. De neki nem csak az anyát kell támogatnia, hiszen a gyermeket is ő védelmezni. Ő értesíti a megfelelő hatóságot abban az esetben, ha bántalmazott vagy elhanyagolt csemetét lát.

Két gyermekem van, kétszer tapasztaltam a várandós-, majd a csecsemő- és kisgyermekgondozásban nyújtott segítséget. Kétszer hallottam azt a biztató és bátorító mondatot, hogy „Ez a kisbaba nagyon jó helyre fog születni.” Ott volt az otthonunkban, meglátogat minket, hogy tudjon jó tanácsot adni, vagy épp figyelmeztetni, ha bajt észlel. Hiszen ő szól, ha magatartásproblémát lát, jelez, ha hallásgondot észlel, elmondja, ha nagyon csámpásak azok a pici lábak. Mert a szülő elfogult, és gyakran vakon szeret. Úgy szereti gyermekét, ahogy van, és nem látja meg a „hibáit”. Azért is van ott ő, hogy ezekre felnyissa a szemünket. És milyen jó tudni, hogy ő őszinte lesz velünk…

És még számtalan feladatot lát el nap mint nap. Ott van az óvodában és az iskolában is, figyeli a gyermek fejlődését, testi és lelki egészségét. Mellette áll az ijesztő injekció beadásakor, és megoldást keres akkor is, ha drogproblémával vagy fiatalkori terhesség gyanújával fordulnak hozzá.

Lehet egy szakma ennél színesebb? Azt hiszen, nehezen.

Június 13-án a őket ünnepeljük, a mai a védőnői szolgálat napja.
Köszönjük a munkájukat!

Kiemelt kép: Archív fotó, Rosta Tibor

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.