- hirdetés -

Egyre gyakoribb a szívférgesség hazánkban. A leginkább kutyákra veszélyes, akár halálos kórt a klímaváltozás miatt nálunk is könnyedén áttelelő szúnyogok terjesztik, leghatékonyabb védekezés ellene a megelőzés.

A betegség sok egyéb kórhoz hasonlóan a mediterrán térségből érkezett hozzánk. Az enyhülő klíma egyre kedvezőbb feltételt teremt a túlélésre és a szaporodásra terjesztőjének, a szúnyogoknak, így sajnos hozzá kell szoknunk a jelenlétéhez.

A szívférgesség elsősorban a kutyákat fenyegeti, de macskákban és vadászgörényekben is kimutatták már. Dr. Muntyán János azt mondja, elnevezése nem is legmegfelelőbb, hiszen a betegséget okozó parazita nem a szívben fejti ki leginkább kártékony hatását.
– A tüdőartériákban élősködik, innen indul ki a károsodás. Szívférgességnek azért nevezzük, mert nagyon erős fertőzés esetén a férgek visszavándorolnak a szívbe is – magyarázza. – A lárvák a szúnyogcsípéssel jutnak be a kutya szervezetébe, ahol 6-8 hónap alatt akár 30 centiméteresre is kifejlődhetnek, majd a tüdő ereiben kezdik meg a szaporodást. Az állatban világra jött féreglárvák egy újabb csípéssel ismét egy szúnyoghoz kerülnek, róla pedig egy másik kutyába – vázolja Muntyán doktor a fertőzés terjedését.

A tesztelés elengedhetetlen ahhoz, hogy időben fény derüljön a fertőzésre (Fotó: Rosta Tibor)

A fertőzésnek eleinte nincsenek tünetei, mire észlehető jelei mutatkoznak, már nagyon komoly, esetenként visszafordíthatatlan károkat okoz kedvencünkben.
– Ilyen tünetek lehetnek a köhögés, tüsszögés, nehézlégzés, oxigénhiány, ebből következően fáradékonyság, csökkent munkavégző képesség, kedvetlenség. Súlyosabb esetben a máj is érintetté válik, ami már az anyagcserét is befolyásolja – részletezi a kórképet a szakember hozzátéve, négy stádiuma van a betegségnek, amelyből az első kettő eredményesen kezelhető, a második kettőnél már kétséges a kimenetel.

Mivel tünetek a csak a második fázistól mutatkoznak, ezért nagyon fontos a megelőző kezelés, illetve a rendszeres időközönként megismételt tesztelés. Ma már számos olyan készítmény van, amelyeket a kutyákra cseppentve távol tartják a vérszívókat, így a szúnyogokat is.
– Ezek 95-98 százalékos hatékonysággal működnek. Amennyiben kutyusunk a maradék 2-5 százalékba tartozik, tehát mégis megcsípi egy fertőzött szúnyog, akkor sem kell kétségbe esni, mert a vérben 6-8 hónapig keringő úgynevezett mikrofiláriák jelenléte kimutatható és azokat úgynevezett lassú irtó szerekkel el tudjuk pusztítani. Ehhez viszont az kell, hogy a gazdik elhozzák szűrésre a kutyákat 6, 12 és 18 hónapos korban, ezt követően pedig évente – emeli ki Muntyán János. – Az állatorvos jelenléte a folyamatban azért is szükséges, mert a kezelés következtében elhalt szívféreg lárvákból toxinok szabadulnak fel, amik halálos sokkot is okozhatnak az állat szervezetében. Tehát senki nem fogjon hozzá otthon a gyógyításhoz, miután a teszt pozitív eredményt mutat – figyelmeztet.

A kialakult szívférgesség eleinte eredményesen kezelhető, az idő előrehaladtával azonban jelentősen csökken a túlélés esélye (Fotó: Rosta Tibor)

Kialakult szívférgesség esetén a cél az, hogy a férgek ne tudjanak szaporodni, azaz stabilizálódjon betegség. Ezzel a kutya tovább élhet tünetmentesen, az esetlegesen károsodott artériák szerepét átveszik a szomszédos erek, kedvencünk pedig még hosszú évekig a társunk maradhat.

A szívférgesség veszélye az utóbbi években nagyon is valós. Magyarországi jelenlétéről 2010 óta vannak adatok (korábban is felbukkant, de rendkívül ritkán diagnosztizálták), mostanra pedig drámaian megszaporodott a fertőzött állatok száma. Muntyán doktor rendelőjében szinte naponta igazolódik be a kór, ezért a megelőzés is egyre fontosabb.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.