- hirdetés -

Örülnek a szociális otthonok lakói, hiszen hosszú hónapok után újra fogadhatják családtagjaikat. A látogatások alkalmával több biztonsági előírást is be kell tartania a hozzátartozóknak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt héten jelentette be, hogy részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hozott, így június 5-től látogathatók az ország idősek otthonai. Az orosházi Egységes Szociális Központhoz tartozó Platán Idősek Otthonában és az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában is fogadnak már látogatókat.

Nem volt egyszerű időszak a lakók számára, hiszen már március óta nem volt lehetőségük találkozni szeretteikkel. Krivik Lajosné Margit szemébe is örömkönnyek gyűltek, amikor hosszú idő után ismét együtt volt családjával.

Fotó: Palcsek István

– Amikor már lehetett behozni csomagot és az ablakon keresztül láttam a családtagjaimat, már annak nagyon örültem. Telefonon végig tartottuk a kapcsolatot, de a látogatásuk tett igazán boldoggá. Végre találkoztam az unokáimmal és gyermekeimmel. Nehéz volt ez a három hónap, de bízom benne, hogy csak javul a helyzet – mesélte Margit néni, aki olvasással, beszélgetéssel igyekezett elütni az időt a veszélyhelyzet alatt, illetve sokat tartózkodott a szabadban.

Margit néni örül, hogy újra találkozhat családjával (Fotó: Takács Csaba)

Bogárné Kiss Ildikó intézményvezető is megerősítette, hogy sokat jelent lakóik számára a látogatási tilalom enyhítése, ami jó hatással van a kedvükre és egészségi állapotukra is.

Elmondta azt is, hogy természetesen továbbra is az idősek biztonsága az elsődleges, ezért szigorú szabályok betartásával léphetnek az intézmény területére a családtagok.

– Csak úgy jöhetnek be, ha egész arcot eltakaró szájmaszkot és gumikesztyűt viselnek. Mindenkinek megmérjük a lázát – ez egyébként vonatkozik a dolgozóinkra is – és nyilatkozniuk kell arról, hogy egészségesek. Fontos, hogy a látogató csak azzal kerülhet két méteren belüli távolságra, akihez látogatóba jött – sorolt fel néhány alapvető szabályt a vezető.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a látogatás időtartama ne haladja meg a 15-20 percet, annak érdekében, hogy minél többen találkozhassanak egy nap szeretteikkel, amire munkaidőben 9 óra és 16 óra 30 perc között van lehetőségük.

Fotó: Palcsek István

Bogárné Kiss Ildikótól megtudtuk, hogy már a múlt hétvégén sokan éltek a lehetőséggel és mintegy negyvenen látogatták meg idős családtagjaikat a város szociális intézményeiben.

Az intézményvezető beszámolt arról is, hogy eddig koronavírussal fertőzött lakójuk nem volt. Jelenleg az izolációs szobákban olyan idősek tartózkodnak, akik a kórházban elvégzett vizsgálatokról érkeztek vissza, őket elővigyázatosságból 14 napra elzárva tartják. Az itt elhelyezett gondozottak ebben a két hétben látogatókat nem fogadhatnak.

Az Egységes Szociális Központ otthonainak látogatási rendjéről már korábban beszámoltunk az OrosCafén. A most említett szabályok mellett a további fontos tudnivalókat ezen a linken olvashatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.