- hirdetés -

A Kanadából indult mozdulatsorral videóhívás közben is jelezhetnek azok, akik bántalmazás áldozatai lettek.

Nyitott tenyér a kamera felé, hüvelykujj behajlít, majd a kéz ökölbe szorít – érdemes megjegyezni ezt a mozdulatsort, hiszen ha ismerjük, akár életet is menthetünk.

A Kanadából indult mozdulatsort a koronavírus-járvány következtében kialakult önkéntes karanténba szorult nőknek találták ki. Mint azt a canadaianwomen.org oldalon írják, ez idő alatt bizonyítottan emelkedett a családon belüli erőszakos esetek száma, a megváltozott életkörülmények miatt a nagyobb számban ért nőket bántalmazás. Mivel legtöbben videóhíváson keresztül tartották a kapcsolatot mind barátaikkal, rokonaikkal, mind munkatársaikkal, ezért ehhez a felülethez alkalmazkodva hozták létre a segélykérő mozdulatsort. Egy bemutató videó is készült a kézjelzés használatáról.

Bár a járványhelyzet javulni látszik, ezt a hasznos kézjelzést továbbra is érdemes észben tartani. Magyarországon több ingyenes segélykérővonal él, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 24 órában elérhető a 06 (80) 20 55 20-as telefonszámon.

Ha bántalmazás érte, ne féljen segítséget kérni!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.