- hirdetés -

Megkapta termálvizének minősítési eredményét, így a termál medencéjét is megnyitotta a Nagyszénási Parkfürdő. Pünkösd óta a veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelő minden szolgáltatást igénybe vehetnek a vendégek.

Ez azt jelenti, hogy az összes medencében lehet fürdőzni, betartva többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által előírt kötelező védőtávolságot. Eszerint egy főre 4 négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a szabadtéri zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert.
– Ehhez igazodunk a vendéglétszám meghatározásakor is, azaz a telt házhoz képest számításaink szerint megközelítőleg egyharmaddal kevesebben tartózkodhatnak a létesítmény területén egyszerre – tudtuk meg Cseh Bence fürdővezetőtől.

Feltételekkel, de ismét nyitva a szénási fürdő (Fotó: Palcsek István)

Elmondta, hogy az NNK számos üzemeltetési feltételt szabott, amelyeket ellenőriztek is a nyitás előtt.
– Ilyen például, hogy plexit és alkoholos fertőtlenítő-adagolót szereltünk a pénztárhoz, ki kellett jelölnünk a másfél méteres távolságot a padlózaton, az öltözőkben a habszappanokat fertőtlenítő kézmosóra cseréltük. Ugyancsak előírás, hogy az épületben kötelező maszkot hordani, papucsot pedig bent és szabadtéren is. Jelenleg nem csak a medencébe lépés előtt, de utána is kötelező zuhanyozni – sorolta a teljesség igénye nélkül az új szabályokat a fürdővezető.

Kiemelte: a termálmedencét két dolog miatt nyithatták meg. Az egyik, hogy a termálvizük megfelelet a minőségi vizsgálaton, a másik pedig, hogy szűrve forgatós rendszerrel szerelték fel az építéskor, így működés közben adagolható bele a fertőtlenítőszer. A kiegészítő szolgáltatások, mint a masszázs vagy a pedikűr igénybe vehetők, nem üzemelhetnek viszont a gyermekmedence élményelemei.

Papucsot mindenütt kötelező használni (Fotó: Palcsek István)

Helyi és környékbeli kedvelői, ha óvatosan is, de már felkeresik a fürdőt. A Sztvorecz házaspár például alig várta, hogy újra megmártózzon a méltán népszerű nagyszénási termálvízben.
– Örülünk, hogy megint itt lehetünk. Én traktorosként dolgoztam és az állandó rázkódást nagyon megsínylette a derekam, a hátam, a vállam, ez a víz pedig igazán jót tesz nekik – mondta a 75 éves Sztvorecz János. – Mióta megnyitott, mi rendszeresen jártunk, így a karantén idején nagyon hiányzott. Az enyhítés után konzultáltunk a gyerekekkel, akik megfigyelték, hogy nagy tömeg nincs, ezért merészkedtünk most ki – árulta el a felesége.

Azt egyelőre nem tudni, meddig kell a rendkívüli előírásokat betartani, az viszont biztos, hogy jelenleg a korábbinál is jobban ügyelnek a higiéniára a Nagyszénási Parkfürdőben. Ennek megfelelően a belső vendégforgalmi részeken rendszeres fertőtlenítő takarítást végeznek, a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, vizesblokkokat óránként takarítják, fertőtlenítik. A medencében tartózkodók létszámát az úszómesterek folyamatosan felügyelik, ahogyan a kötelező papucshasználatot és zuhanyzást is figyelemmel kísérik.

A szabályok betartása közös érdek, így az úszómesterek erre is felügyelnek (Fotó: Palcsek István)

Cseh Bence hozzátette, abban bíznak, hogy hamarosan véget ér a veszélyhelyzet és ismét a megszokott módon vagy legalább enyhébb feltételekkel várhatják a vendégeket. Annál is inkább, hiszen az egészségügyi előírások, járványügyi óvintézkedések többlet munkaerőt, eszközvásárlást igényelnek, emiatt fajlagosan megnőnek az üzemeltetési költségek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.