- hirdetés -

Katonák és civilek egyaránt megszenvedték sok-sok évvel ezelőtt a két világháború okozta borzalmakat. A Hősök napján rájuk emlékeznek országszerte. A koronavírus járvány miatti korlátozások miatt ezúttal a város önkormányzata is szűk körű megemlékezésen, egy koszorúval rótta le tiszteletét.

A múlt század két világháborúja az emberi történelem legnagyobb mértékű tömegmészárlása volt. Az I. világháborúban 700 ezernél is több magyar katona halt meg, nem volt olyan család, mely ne siratott volna valakit. A következő háborúban, mindezt többszörösen felülmúlta az áldozatok száma. A Don-kanyarnál zajló ütközetben 200 ezernél is több magyar katona vesztette életét, de pontosan azóta sem lehetett felmérni a veszteségeket.

A Magyar Hősök Emlékünnepén, május utolsó vasárnapján ezért azokra a hős katonákra és civilekre emlékezünk országszerte, akik az életüket áldozták Magyarországért. Nincs ez másként az idei évben sem, az egész világot sújtó koronavírus járvány azonban ezúttal átírta a tervezett rendezvények forgatókönyvét.

Idén szűk körű koszorúzást tartottak a világháborúk hőseinek tiszteletére (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosházán, az idei Hősök Napja alkalmából tartott megemlékezés megszokott helyén, az Árpád-kertben zajlott, május 28-án. Az idei rendezvény ezúttal azonban különbözött az elmúlt években megszokott emlékezésektől. A járvány miatti korlátozások miatt ezúttal csak egy pár perces, szűk körű ceremóniára volt lehetősége a város önkormányzatának.

Idén elmaradtak a megemlékező beszédek, az iskolák tanulóinak múltidéző műsora, a Magyar Honvédség katonáinak megjelenése, a városi szervezetek koszorúzása. Dávid Zoltán polgármester, valamint Bojtor István és Fejes Róbertné alpolgármesterek helyeztek el koszorút a Hősök szobránál, csendben megemlékezve a I. és II. világháború katonáinak hősiességéről és a világégések ártatlan, civil áldozatairól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.