- hirdetés -

Sorozatunk mostani részében Szilvási Szilárd Európa – és világbajnok versenyhorgász tanácsadónkkal az általa annyira kedvelt rapid pecáról beszélgettünk.

Ma-holnap a legtöbb fajlagos tilalom véget ér, jelentősen megnő választható célhalaink száma, ezzel együtt nő a lehetőség a különböző technikák alkalmazására. Ha nem tudunk elegendő időt szakítani egy többnapos horgászatra, akkor itt a gyors, vagy rapid peca ideje.

A rapid peca egyik célhala a keszeg (Fotó: energofish.hu)

– Szenvedtem én is évekig ebben a helyzetben. A munka, rohanás, versenyzés miatt évekig nem volt időm a magam örömére horgászni. Kialakítottam egy olyan horgászatot, amely egy-két óra alatt is tud eredményes lenni. Természetesen a pihenési vágyat nem elégíti ki. Nem pótolja a sátorozást, kinn alvást, szalonnasütést, az esetleges bográcsozást, de még mindig sokkal jobb, mint nem kijutni. Nekem rendszerint benne van a kocsimban néhány felszerelt bot (feeder, spiccbot, bolonyai, rakós). Benne van egy keszeges, meg egy sajtos etetőanyag és persze a láda. Kiérve a vízhez azt veszem elő amelyikhez kedvem van, illetve amit eredményesnek gondolok az adott helyen. Kiérni a partra – tíz perc, összedugni egy botot – egy perc, megkeverni egy zacskó etetőanyagot két perc. Ez nem csak itt Szarvason és a folyón működik. Ki-ki a lakóhelyéhez közeli vízen meg tudja valósítani. Kis eszközigénnyel és nagyon gyorsan el lehet kezdeni pecázni. Ha van olyan víz a közelben, ahol akár csak tenyeres keszeget, kárászt tudunk csípni, ez már kicsit csillapítja a halfogás utáni vágyat és arra az egy két órára ki is tudunk kapcsolni – mondta el Szilvási Szilárd.

A rapid horgászatnak meg van az az előnye, hogy ha az ember fog abban a két órában tíz keszeget, akkor az elég. Ha nem eszik a hal és két óráig kapás sincs, abból is elég.

A hagyományos feeder kosárral több etetőanyagot tudunk bejuttatni (Fotó: energofish.hu)

– Ha most kimennénk a folyóra, milyen etetőanyagot kevernél, milyen szerléket raknál össze?

– Igazából majdnem mindegy az etetőanyag. Nem hiszek a keszegező és pontyos kajákban. A keszegessel is lehet pontyot fogni és fordítva is igaz. Természetes vízen az édes az alap. Azt javaslom tegyünk bele egy kis löszt, a dévér szereti. Ha a folyó alatt a nagyvízre gondolsz, akkor kb. 35-40 méterre, 40-50 grammos hagyományos feederkosaras horgászást ajánlanék, az elején csontival, pinkivel csalizva.

– Hosszú, vagy rövid előke?

– Én akkor is általában egy bottal horgászom, ha lehetne kettővel is. Ha kettővel horgásznék, az egyik hagyományos kosaras, hosszú előkés lenne, a másik pedig method szereléses. Ez utóbbit dobnám be alulra, mert azzal jóval kevesebb etetőanyagot juttatunk be, mint a feederkosárral. A felvízen kb. 3-5 perces ütemre horgásznék. A method technikához nagyon jók a pop-up-ok és a wafterek, süllyedőnek pedig ott a csemege kukorica.

Remélem sikerült kedvet csinálni a rövidebb horgászathoz is. A sorozat következő – júniusi – részében Szilvási Szilárd nem csak mondja a tudnivalókat, de meg is igyekszik mutatni. Következő cikkünkben vele készült videós anyaggal jelentkezünk. Figyeljétek az OrosCafét. Addig is sok sikert a partokon. Görbüljön.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.