- hirdetés -

Szilvási Szilárd horgász világbajnokkal közös sorozatunk negyedik részét szándékosan hagytuk a hónap végére, a pontytilalom előtti utolsó napokra. Néhány világbajnoki jótanács ebbe az írásba is jutott.

Április utolsó napjait éljük. Horgászni, ha kisebb-nagyobb megkötésekkel is, de lehet és már a vizek is felmelegedtek annyira, hogy érdemes is. Sok halfajunkra érvényben van még a tilalom, a ponytyé, harcsáé pedig hétfőn kezdődik. Szilvási Szilárddal erről is beszéltük, mire és hogyan horgásszunk ilyenkor?

– Én ilyenkor horgászom a legkevesebbet. Sajnálom a kis keszegeket. Minden fajtája vagy ívik, vagy nagyon közel áll az íváshoz. Ha nem lenne ez a járvány, ilyenkor szoktam a nagyon mély, még kevésbé felmelegedett vizeket felkeresni, ahol még nincsenek olyan közel az íváshoz a halak. Ilyenkor szoktam a Fás tóra menni, nagy dévérre horgászni. Match bot, csúszó úszó, plusz 6-8 gramm a zsinóron, viszonylag nagyobb méretű horog a szelektálás miatt. Etetek és kb. egy óra múlva kezdek horgászni. Az első két három törpe után rendszerint megjönnek a dévérek is. Ami a pontyot illeti el kell gondolkodni. Ki lehet használni még ezeket a napokat, de mint tudjuk a tilalmi idők úgy vannak meghatározva, hogy a hal még épp nem ívik, illetve már nem ívik. Ezek azonban évről évre eltolódhatnak. Ha olyan pontyot fogunk amelyből szinte folyik az ikra, jó érzésű horgász – azt gondolom – visszateszi, még akkor is ha nincs tilalom – mondja el a világbajnok.

Jól láthatók az ívásra készülő keszeg fején a nászkiütések (Fotó: szon.hu)

A harcsát érdemes megpróbálni, akár pergetve, nagyobb testű voblerrel, akár kuttyogatva, akár puhatestű csalival, fenéken. Figyeljünk arra, hogy a tilalom alatt csak a méternél hosszabb harcsát szabad megtartani.

A telepítésekről

A szövetség tervszerűen telepít, figyelve nem csak a halbőségre, de a halfauna egészséges összetételére is, ez azonban nehéz feladat.
– Amit a keszegek óvásáról mondtam, nem volt véletlen. Keszegfélét telepíteni nagyon nehéz. A KHESZ dolgozik rajta, de egyrészt drága, másrészt nehezen beszerezhető. A ponty egyszerűbb történet, de én szoktam biztatni a horgászokat, hogy ha a folyón szaporodóképes, őshonos nyurgát fognak, tegyék vissza. A mostani, rendkívüli telepítésre azt mondtam, mikor meghallottam, hogy hiszem, ha látom. Hát megláttam. Leesett az állam. Nagyon örülök neki, hogy a kormány ilyen okos, logikus döntést hozott, aminek persze mi, horgászok leszünk a haszonélvezői – tette még hozzá Szilárd.

Amur

Pontytilalom idején sokan próbálnak direkt amurra horgászni, különböző etetési és csalizási praktikákat bevetve.

Kissé csúcsos szájával szívesen csipegeti fel az apróbb magvakat (Fotó: pecacsarnok.hu)

– Erről az a véleményem, hogy nem lehet a két halat ketté választani. Ugyanazt a táplálékot fogyasztják. Nem tudok olyan varázscseppet, amit ha rácseppentünk a kukoricára, csak amur veszi fel. Érdekes viszont, hogy ha a pontyok között fogunk amurt, és elkezdünk apróbb magvakkal, például búzával etetni, több lesz az amur. A csúcsos szájával szívesen szedegeti ezeket az apróbb magokat, míg a ponty tovább megy, nagyobb falatokat keresni. Azt is érdemes megtenni, hogy a ponty csalijánál kisebb és kikönnyített csalit alkalmazunk. Ez is eredményes lehet – osztotta meg tapasztalatait Szilvási Szilárd.

Májusban folytatjuk és ha sikerül, egy kis videót is készítünk, ahol a világbajnok nem csak szóban mondja el, de meg is mutatja, hogyan csinálja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.