- hirdetés -

A támogatások igénylésekor az állatlétszám megállapításánál a madárinfluenza miatt leölt baromfik is számítanak.

A Nébih tájékoztást adott ki, melyben felhívja a baromfitartók figyelmét arra, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Kiemelték, hogy a madárinfluenza-járványra való tekintettel bevezetett könnyítés a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendeletben nevesített szolgáltatások elvégzése után igényelhető támogatásokra vonatkozik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal példaként emelte ki a rendelet 1. számú mellékletében szereplő C001 technikai kódú, a „Kapcsolódó állategészségügyi szolgáltatás, gyógykezelés, immunizálás” támogatási jogcímet. Mint írják, az igénylés során továbbra is alapfeltétel, hogy az állatorvos elvégezze az állatokon a szolgáltatást, és azt számlával igazolja is. A maximálisan támogatható darabszámot a számlán szereplő – vagy az azon közölt adatok alapján kiszámítható – állatlétszám jelöli.

Felhívják a figyelmet továbbá arra, hogy ugyanez az állatlétszám számolható el, akkor is, ha a szolgáltatást követően, ha az állatokat a madárinfluenza miatt – a leölési határozat alapján – vágóhídra szállítják megsemmisítés céljából, vagy ha az állományt – szintén a leölési határozat alapján – az állattartó telephelyén semmisítik meg.

Kiemelték azonban, hogy az utóbbi esetekben– akár a teljes állományt, akár annak egy részét érinti az intézkedés – a támogatás kiszámításához a vágóhídi számlák, szállítólevelek mellett (vagy azok helyett) a leölési határozatokon szereplő állatlétszámot is alapul lehet venni. A támogatás azonban nem vonatkozhat több állatra, mint amennyi az állatorvosi szolgáltatásról szóló számlán szerepel.

A leölési határozat adatai a rendelet 1. számú mellékletében felsorolt valamennyi érintett támogatási jogcím esetében felhasználhatóak. Ezen jogcímek esetében csak akkor igényelhető támogatás, ha a szolgáltatást még a baromfiállományok leölése előtt végezték. Hozzátették, az igényléshez teljesíteni kell továbbá a támogatási rendelet által előírt egyéb feltételeket is, mint például, a szolgáltatásokról szóló számla, és a kérelem határidőben történő benyújtása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.