- hirdetés -

Sokak kedvenc évszaka a tavasz, netán kedvenc hónapja a május. Érthető a rajongás, hisz a kertek, utcák megtelnek ilyenkor színekkel, a levegő illatokkal. A határ pedig így a hónap vége táján Orosháza környékén is lilában vagy pirosban pompázik, hála a szirmait bontó máknak és pipacsnak.

A mák- és a pipacsvirágzás sokakat megihlet évről-évre. Az aktívabbak kerékpárra, a kevésbé energikusak autóba pattannak és kigurulnak valamelyik közeli dűlőre, hogy szemügyre vegyék a lila vagy piros mezőket, rácsodálkozzanak az aszfalton kívüli világra, beteljenek a látvánnyal.

Így tett fotósunk, Pirer Katalin is, akinek olyan szerencséje volt, hogy az általa kiszemelt máksereglet befogadott néhány pipacsot, igazán festőivé varázsolva a most következő képeket.

Ha valaki ezek láttán kedvet kap hasonlóhoz, vagy csak kirándulna egyet, arra biztatjuk, hogy ne tétovázzon, hiszen kevés dolog nyugtatja úgy a lelket, mint a természetjárás. Közben, a még szélesebb mosoly kedvéért akár Lackfi János költőnk Mákos tészta című versét is elmormolhatja, miszerint

Minden könyv mákkal teli zsák,
a betűk mint egy zsáknyi mák!
a bejgli belül csupa mák,
mákos szőrű a rozsomák.

Pötty a sok madár odafenn,
pötty a sok ember odalenn,
mákpöttyös a szeplős Luca,
a százegy pöttyös kiskutya.

A párduc meg a katica,
A sarokban a porcica.
És mákosak a fogsorok,
Mikor sok ovis vigyorog!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.