- hirdetés -

Még nem teljesen ért véget a 2019/2020-as tanév érettségi vizsgáinak sorozata. Idén ugyan a koronavírus járvány miatt összességében nem tartanak szóbeli vizsgákat, mégis van egy-két kivétel. A diákoknak július 9-ig van idejük arra, hogy feltöltsék az összes dokumentumot, ami a továbbtanulásukhoz szükséges.

Milyen esetekben lesz mégis szóbeli érettségi idén?

A hivatalos kormányrendelet értelmében azokból a tantárgyakból, ahol alapból csak szóbeli érettségi vizsgák lennének, meg kell szervezni a vizsgákat. Így például testnevelésből, ahol a középszintű szóbeli vizsga a vizsgáztató tanár mellett a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében történik meg.

Az eddigi szabályoktól eltérően az idegen nyelvi tárgyakból a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is el tudják érni a nyelvvizsga-bizonyítványt a diákok. Ha az emelt szintű írásbelin elért eredményük eléri a 60 százalékot, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítványnak megfelelő okiratot is kézhez kapnak, míg a 40 és 59 százalék közötti eredmény alapfokú komplex nyelvvizsgának felel meg.

A középszintű matematika vizsga esetén, ha valakinek az írásbeli teljesítménye elérte a 12, de nem haladta meg a 25 százalékot, azok az elmúlt évekhez hasonlóan szóban javíthatnak. Ez a szabály pedig idén az összes tantárgyra vonatkozik.

Milyen papírokra lesz szükségük az idén érettségizőknek a felvételihez?

A diákok július 9-ig van idejük pótolni az összes benyújtandó dokumentumot, melyek a felvételihez szükségesek. Egy részét már fel kellett tölteniük, de vannak dolgok, melyeket még nem kaphattak kézhez. Ezek közé tartoznak az utolsó év végi bizonyítványok és az érettségi bizonyítványok adatai.

A többletpontokért feltöltendő fájlok már egyéniek, ezért erről nem kapnak értesítőt. Ezek közé tartozik a nyelvvizsga, az OKJ-s szakképesítést igazoló bizonyítvány, tanulmányi vagy művészeti versenyen elért kiemelkedő helyezést bizonyító papír vagy sporteredmények igazolása. Ezen kívül pont jár a hátrányos helyzet, fogyatékosság vagy gyermekgondozás igazolásáért járó dokumentumért is. A dokumentumok feltöltéséről itt lehet bővebben olvasni.

Ha kötelező dokumentum hiányzik a feltöltésből vagy valami nem lett megfelelően egyeztetve, arról mindenki értesítést kap, melyből megtudja, mit kell tennie. Ilyen felszólítást akkor kaphat valaki, ha a jelentkezése nem lett megfelelően hitelesítve, illetve az addig megadott középiskolai bizonyítványát nem töltötte fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.