- hirdetés -

A gólyák ugyan védett madarak, de komoly károkat tudnak okozni. Az áramszolgáltató is védekezik ez ellen, Orosházán is fészektartókat építettek.

Békés megyében 216 db gólyafészekből 159 van az NKM Áramhálózati Kft. villanyoszlopain, ebből Orosházán 5 gólyafészket tartanak nyilván.

A madarak komoly problémákat tudnak okozni, amit áramszünetként a lakosság is észlelhet. Mint kiderült 2019-ben összesen 160 esetben okoztak üzemzavart madarak vagy vadon élő állatok az NKM Áramhálózati Kft. teljes szabadvezetéki hálózatán.

Ha valahol egy gólya vagy gólyapár fészekrakással próbálkozik, és erre ügyfeleink, a települési önkormányzat vagy a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei felhívják társaságunk figyelmét, akkor munkatársaink minden segítséget megadnak a madarak biztonságos letelepedésére – írta a szolgáltató kommunikációs osztálya.

Megtudtuk, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kérésére ebben az évben hét darab fészektartót helyeztek ki a szolgáltató munkatársai.

Hangsúlyozták, abban az esetben ha valahol egy gólya vagy gólyapár fészekrakással próbálkozik és erre a lakosság, a települési önkormányzat vagy a nemzeti park szakemberei felhívják a társaság figyelmét, akkor mindent megtesznek a madarak biztonságos letelepedésére.

Az NKM Áramhálózati Kft. hálózata negyven százaléka madárbarát, emellett az új hálózatait úgy építi és tervezi meg, hogy azok a madarak számára biztonságosak legyenek, a már meglévők madárbaráttá alakítására pedig évente több száz millió forintot fordít.

Ezek mellett civil és szakmai szervezetekkel közösen programokat valósít meg a madarak védelmének érdekében. Ilyenek például a vezetékkel ütközés elleni védelemre, a költőhely biztosítására valamint az áramütés elleni védelemre kidolgozott kezdeményezések.

2019-től a Bács-Kiskun megyében elindított túzokmentő programunkat kiterjesztették a Körös-Maros Nemzeti Park területére is. 2020-ban megközelítőleg harminc kilométert építenek át földkábeles technológiára. A munka Bélmegyer közeli Fás-puszta térségében, védett élőhelyen kezdődik a nyár folyamán és a Kardoskúti Fehértó közelében folytatódik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.