- hirdetés -

A vírus elleni védekezés második szakaszában enyhített a kormány a korlátozásokon. A Polgármesteri Hivatal nyújtott tájékoztatást az esküvőket érintő változásokról.

Hogyan módosult május 4-étől a beltéri esküvőn engedélyezett jelenlévők száma?

– A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően polgári házasságkötés tartható. A házasuló felek kivételével a polgári házasságkötés során biztosítani kell a legalább 1,5 méter védőtávolságot. Erre figyelemmel a lehetőségeket felmértük, melynek eredményeként a házasságkötő teremben a házasuló felek és tanúikon túl 35 fő vendég, míg a kis házasságkötő teremben a házasuló felek és tanúik mellett 10 fő vendég jelenlétével biztosítható a védőtávolság betartása a házasságkötés során.

A kültéri esküvőket érinti-e a létszámkorlát? Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy külső helyszínnek?

– A kültéri esküvőket nem érinti létszámkorlát, azonban itt is biztosítani kell a házasuló felek kivételével a védőtávolság megtartását. A vonatkozó jogszabály rendelkezik a házasság hivatali helyiségen kívüli, így a kültéri helyszínen történő megkötése engedélyezésének feltételeiről, így: A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése akkor engedélyezhető, ha házasulandó felek biztosítják a tanúk és – ha szükséges – a tolmács jelenlétét, gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölnek meg.

Hogyan látják? Eltántorította a párokat az esküvő megtartásától a vírus, valamint a korlátozások?

– A veszélyhelyzet fennállása óta tartó időszakra elmondható, hogy nem tántorította el a párokat a vírus, illetve a korlátozások. A hétköznapi esküvőket jellemzően nem mondják le, illetve nem halasztják el. A hétvégi esküvők jelenleg szűk családi körben kerülnek megtartásra, vagy aki lakodalmat szeretne, az elhalasztja későbbi időpontra.

Kiemelt kép: biztositomagazin.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.