- hirdetés -

Sok egyébhez hasonlóan a nyári gyermektáborok sorsa is minimum bizonytalan, de olyan esetek is vannak, ahol a szervezők már lemondtak az idei programról. Orosháza sem kivétel ezen a téren, a Rotary hagyományos tábora elmarad, és az önkormányzat nyári napközis táborával kapcsolatban sem biztatnak sok jóval.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt írja, hogy jelen járványügyi helyzetben még nem lehet biztosan megmondani a járvány terjedésének időbeli lefolyását, így a korlátozások feloldásának ütemezését sem.

Az előzőekre tekintettel az NNK a táborok szervezőinek türelmét kéri az idei nyárra tervezett programokkal kapcsolatban. Amennyiben a nyár folyamán megtarthatók lesznek a táborok, úgy meghatározzák majd azokat a szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket is, amelyekkel megakadályozható a járvány terjedése, és amelyek betartására különös figyelmet kell majd fordítani a tábor működtetése során. A jogszabályokban rögzített, a tábor megkezdése előtti 6 hetes bejelentési határidőt a járványügyi helyzettől függően valószínűleg módosítják.

Tavaly gondtalanul táboroztak a gyerekek Gellértegyházán a Rotary jóvoltából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ennyit tud egyelőre a nyári napközis tábor szervezését végző Patyi Gábor, az önkormányzat oktatási referense is.
– A hamarosan megérkező új szabályozás tisztázza majd, hogy lehet-e táborokat szervezni és ha igen, akkor milyen feltételekkel, addig azonban várakozunk – mondja. Hozzáteszi, a helyzet azért sem egyszerű, mert a táborok meghirdetésében és lebonyolításában is segédkező iskolák jelenleg zárva vannak.

Tavaly nyáron – hasonlóan a korábbi évekhez – az Eötvös iskola vállalta ezt a feladatot, négy hét alatt hetente átlagosan hetven, összesen pedig mintegy száz gyermek felügyeletét biztosítva. Ez is mutatja, hogy van igény a táborokra, most talán jobban is, mint eddig.
– Sok szülő felhasználta a szabadságát ebben a rendkívüli helyzetben, így nyáron, amikor beindul az élet, a szokásosnál is nagyobb szükség lenne arra, hogy elhelyezhessék a gyerekeket – világít rá Patyi Gábor.

Hetente átlagosan 70 gyermek szórakozott nagyszerűen a városi napközis táborban tavaly nyáron (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Rotary Klub Orosháza már semmi esély nem látott hagyományos nyári gyermektáboruk megtartására. Egyrészt időben is kifutottak abból, hogy el tudják végezni a szervezési feladatokat, mivel azokat március környékén el kellett volna kezdeni. Másrészt, miután látták, hogy a tábort valószínűleg nem tudják megtartani, egyéb jótékony célra fordították a pénzt.
– Sajnáljuk, hogy így alakult, hiszen mindig szociálisan hátrányos helyzetű és határon túli gyerekeket fogadunk, átvállalva tőlük a tábor összes költségét. Ráadásul idén először tőlünk is mentek volna fiatalok Erdélybe, ezért duplán kellemetlen, hogy a járvány keresztbe húzta a terveinket – fogalmaz Lászik Gábor klubelnök hozzátéve, azt sem tudják, hogy milyen feltételrendszernek kellene megfelelniük egy esetleges táborban. – Például kellene-e orvosi papír a gyerekektől, ha igen, akkor milyen, hogyan biztosítható foglalkozások esetén a biztonságos távolság a résztvevők között, mivel a fertőzés veszélye ilyen helyen fokozottan fennáll – sorolja a felvetődő kérdéseket.

A klub a támogatásokból befolyt pénzt így is a gyerekekre költötte, többek között hangszereket vásároltak a művészeti iskolának, hogy kedvezőbb körülményeket teremtsenek a zenét tanuló diákok számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.