- hirdetés -

Szent Flórián napja alkalmából országszerte számos tűzoltó kapott elismerést. Köztük Lászik Gábor, akit szakmai kategóriában az „Év tűzoltója” elismeréssel jutalmaztak. Mint mondta az elismerés egyben kötelez is, munkáját továbbra is igyekszik a lehető legjobban elvégezni.

Szent Flórián tisztelete Magyarországon a középkor végén, a Szepesség német lakta vidékein kezdődött, majd a XVII. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kértek segítséget, majd a XV. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert úgy tartották, ifjúkorában imádságára kialudtak az égő ház lángjai. 1999. óta ünnepnapján, május 4-én tartják a Tűzoltók Világnapját.

Az ünnep jelentőségét idén növeli egy jubileumi évforduló, hiszen Magyarországon 150 évvel ezelőtt, a fővárosban alakult meg először hivatásos tűzoltóság, a magyar tűzoltók így már másfél évszázados szakmai múltra tekintenek vissza.

Lászik Gábor számára az eddigieknél is különlegesebb volt a tűzoltók ünnepnapja (Fotó: Rosta Tibor)

Az ünnepségen kívül ezen a napon évről évre elismerést, előléptetést, ajándéktárgyakat vehetnek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjai, valamint civilek és önkéntesek, akik tevékenységükkel támogatják a szervezet munkáját. Idén azonban a koronavírus járvány miatt elmaradt az ünnepségsorozat, a díjazottak így később vehetik át rangos elismerésüket.

Lászik Gábor számára az eddigiekhez képest még különlegesebb jelentőségű volt idén ez a nap, ugyanis az ő munkáját is elismeréssel jutalmazták. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója a szakmai kategória „Év tűzoltója” címével tüntette ki.

Lászik Gábor 1998. május 1-én szerelt fel az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába, ekkor a tűzmegelőző osztályon előadói beosztást töltött be. Pár hónappal később megszerezte az alapfokú, majd 2002. júniusában a felsőfokú tűzvédelmi képesítést, melynek eredményeképp kinevezték tűzmegelőzési osztályvezetőnek. Ekkor az orosházi járás területének tűzmegelőzési tevékenységét felügyelte, illetve tűzvizsgálati tevékenységet hajtott végre.

További munkájával is igyekszik rászolgálni elismerésére (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nyolc évvel ezelőtt, a Katasztrófavédelem létrejöttével, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetőjévé neveztek ki. Onnantól kezdve két járás (az orosházi és a mezőkovácsházi) tevékenységéért felelek – mesélte Lászik Gábor, aki emellett 2006 óta regisztrált vizsgáztató, 2008-tól pedig építész tűzvédelmi szakértői jogosultsággal is rendelkezik.

Mint mondta, nem számított rá, hogy tevékenységét ilyen rangos elismeréssel jutalmazzák. Gyorsan hozzátette, hogy a díj nem csak az ő egyedüli, hanem munkatársai munkájának elismerése is egyben, ami arra sarkallja, hogy feladatait ezek után legalább ilyen színvonalon folytassa.

Nem számított rá, hogy tevékenységét ilyen rangos elismeréssel jutalmazzák (Fotó: Rosta Tibor)

– Véleményem szerint egy vezetőnek mindig fontos, hogy megbízhasson kollégáiban, illetve az, hogy ez a bizalom kölcsönös legyen. Ez a díj, melyet most kaptam, nem egy-két évnyi munkának szól, hanem egy folyamat eredménye és olyan elismerés, ami kötelez is. Egy jutalom, mely nemcsak az elmúlt időszakra vonatkozik, hanem arra is, hogy a munkát ezentúl is ugyanúgy kell csinálni, sőt még jobban, mint eddig – tette hozzá Lászik Gábor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.