- hirdetés -

A koronavírusra az OVM-Karsai Zrt. sem tudott felkészülni, a járvány következményei mégsem érintették annyira súlyosan a céget, mint más orosházi vállalatokat. Kovács Péter vezérigazgató szerint ez annak köszönhető, hogy több lábon állnak, így nincsenek kiszolgáltatva egyetlen iparágnak.

A több mint hetven esztendős, csomagolóanyagokat és műszaki műanyagokat gyártó cég a járvány miatt erősen megtorpanó autóipar mellett beszállítója az élelmiszeriparnak és az elektronikai iparnak is.
– Az a szerencsés helyzet állt elő eddig, hogy az élelmiszeripari igények növekedése kompenzálta az autóipari veszteségeket, az elektronikai iparnak azt a szegmensét, ahová mi termelünk, pedig nem érintette a válság. Ez azt jelenti, hogy nekünk eddig a járványból fakadó gazdasági hanyatlás nem okozott különösebb visszaesést a megrendeléseket tekintve – tudtuk meg Kovács Péter vezérigazgatótól.

Több lábon áll a cég, ezért Kovács Péter szerint egyelőre úgy tűnik, az idei gazdasági célkitűzéseket is képesek lesznek teljesíteni (Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondja, hosszú távú kilátások nem ennyire kecsegtetők, hiszen az autóipar lassulása előbb-utóbb minden bizonnyal érezteti a hatását, ezért némi bizonytalansággal tekint a nyárra. Egyelőre viszont azon kevés vállalatok közé tartozik az OVM-Karsai, amelyek nem kényszerültek létszámleépítésre, és nem is tervezik.
– Stabilan 110 fő körüli dolgozói gárdával üzemelünk, mindenki teljes munkaidőben dolgozik most is, nem volt szükség sem óraszámcsökkentésre, se munkaidő áthelyezésre. A kereskedők egy része, az irodai munkatársak és a mérnökök otthonról végzik a feladataikat, hogy minimalizáljuk az egy légtérben tartózkodók számát és megfeleljünk az előírásoknak. Szigorítottuk a be- és kilépési szabályokat, fokoztuk a fertőtlenítést, biztosítjuk a munkavállalóink számára a maszkot és kézmosót – sorolja, milyen intézkedéseket léptettek életbe a veszélyhelyezt kihirdetése után.

Kovács Péter úgy véli, máskor is bebizonyosodott már a több lábon állás előnye. A 2008-as, szerinte a mostaninál súlyosabb válságot is jól vészelte át a cég. Ennek egyik oka, hogy az élelmiszeripar, bár nem túl nyereséges, de konstans felvevőpiac.
– Igyekeztünk higgadtan kezelni a helyzetet. A kezdetekkor is azt mondtam, hogy amennyiben minimum szintre csökken a rendelési állományunk, akkor is dolgozni fogunk, mert a folytonosságot fent kell tartani. A munkatársainknak ez pszichológiai szempontból is nagyon fontos, érezniük kell, hogy szükség van rájuk, és gazdaságilag is az tűnt jobb megoldásnak, ha termelünk, nem pedig a leállás – emeli ki a fiatal cégvezető.

A granulátumból készülő műanyag termékek egyik fontos piaca az élelmiszeripar (Fotó: Rosta Tibor)

Miután a vállalat rendben működik, így azokat a negatív feltételeket sem teljesíti, amelyek az állami támogatás igényléséhez kellenének, de szükségük sincs mentőcsomagra. A vezérigazgató a járvány általános negatív hatásai mellett annyi pozitívumot mindenképp lát, hogy kiderült, a mérnökeik otthonról is kiválóan dolgoznak, így hasonló problémák esetén egy kipróbált rendszerre térhetnek át a jövőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.