- hirdetés -

Egy hetes késéssel, de elkezdődött a méhek felkészítése az akácvirágzásra. A késő fagyok azonban a méhészek szerint nem sok jóval kecsegtetnek, előfordulhat, hogy csak mutatóban lesz a hungarikum akácmézből.

Méhész tervez, időjárás végez. Így is szólhatna a kicsit átalakított mondás, amely valóban tükrözi, mennyire kiszolgáltatottak a tavasznak a szorgos bogarakkal foglalkozó szakemberek. Idén ugyan nem váratott magára sokáig az első napsugarak beköszönte, azonban korai volt az öröm, mert utána kemény fagyok tették tönkre nem csak számos gyümölcsfa termését, de az akácok későbbi virágzását is.

– Az elmúlt hónapban kétszer is előfordult olyan fagy, amely nagyon rossz hatással volt ezekre a növényekre, mert már megpattantak rajtuk a rügyek, elindult a virág kifelé. Az egyik alkalommal -9 fokot is mértünk, amit nagy valószínűséggel nem bírtak ki a rügykezdemények. A hozzáértő, hosszú ideje tevékenykedő méhészek azt mondják, nagyon rég nem fordult elő hasonló fagykár – ecseteli a helyzetet a nagyszénási Valaczkai Tamás, miközben a méheket és kaptáraikat készíti fel a fő hordásnak számító akácra.

Hiába a jó telelés, a megfelelő fiasítás, nem biztos, hogy lesz elég akácvirág (Fotó: Rosta Tibor)

A szokatlan hideg nemcsak a virágzásra, a méhek fejlődésére is hatást gyakorol, a szakember szerint ebben a tekintetben megközelítőleg egy héttel vannak lemaradva. Ez a hátrány még behozható, az elfagyott rügyeken azonban már nem lehet segíteni.
– Az akácfákon 4-5 méter magasságig nincsen virág, azokat kivéve, amelyek elhelyezkedésük miatt védettebbek voltak a faggyal szemben. A nagyoknak fent a tetejükön valószínűleg lesz ép virág, de az a teljes magasságuknak csupán harmada, negyede, ötöde, a fa méretétől függően. Sőt, az is előfordulhat, hogy az úgynevezett tartalék rügyekből virágba borulnak az akácfák, de a méhek szempontjából ez nem jelent minden esetben sikert, mert ha nincs nektár a virágban, akkor nincs mit gyűjteni. Ebből már következik, hogy lényegesen kevesebb mézre van kilátás. Nem merem megbecsülni, hogy mennyire, mert előfordulhatnak meglepetések, de a tapasztalat azt mondatja, hogy sok helyen csak mutatóban lesz akácvirág és akácméz is – vetíti előre Tamás.

A repce is jobban mézelne, ha megkapná a szükséges csapadékot (Fotó: Rosta Tibor)

A barackfákról sem tudtak gyűjteni, mert azokat épp virágzásukban kapta el a fagy, a meggy, a cseresznye, a szilva és a most virágzó repce esetében jobbak a kilátások, bár a szárazság miatt minden növény kevésbé mézel. Eközben a készletek fogytán vannak, a járvány következtében ugyanis megnőtt a méhészeti termékek iránti kereslet.

Valaczkai Tamás azt mondja, bár jó évnek nézett elébe, mert szépen átteleltek a méhei, megtörtént a fiasítás is, most nagyon sok a bizonytalanság. Várják a május közepe táján elinduló akácvirágzást, a kép azt követően tisztul majd valamelyest.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.