- hirdetés -

Nem okozott gondot a „digitális átállás” a Kodolányi János Egyetem oktatóinak és hallgatóinak, ahogyan dr. Malatyinszki Szilárd véleménye szerint az online vizsgák sem jelentenek majd problémát. A héten véget érő szorgalmi időszakot a megszokott módon zárják le, csak a megszokott környezet változik át digitális térré.

A koronavírus-járvány miatt szükségessé váló intézkedések közül az egyik első volt, hogy a felsőoktatási intézményeket távoktatásra kötelezték. A képzés ilyen formában való megszervezése a Kodolányin nem újdonság, az intézményben tanulók hosszú ideje vesznek részt online előadásokon.
– Létrehoztunk a hallgatóink számára egy online konferenciát, amihez a moodle rendszeren keresztül tudnak csatlakozni, és vannak videós felkészítő anyagaink is, hogyha valakinek szüksége lenne rájuk – foglalta össze röviden az igazgató a jelenlegi oktatási környezetet.

Online felelések és zárthelyik

Ugyanerre a rendszerre építik fel a vizsgaidőszakot is, minden számonkérés interneten keresztül történik majd. Az oktatóknak lehetőségük van, hogy beadandó dolgozattal zárják a félévet vagy megajánlott jegyet adjanak.
– Emellett az elektronikus felületen zárthelyi dolgozatot is írathatnak, időkorlátos feladatmegoldással, illetve van lehetőség arra is, hogy egyidejű videós hangmegosztással rendelkező szoftverrel kollokviumot tartsanak és szóban levizsgáztassák a diákokat – tájékoztatott a számonkérések formájáról Malatyinszki Szilárd.

Az államvizsgák is az online térben zajlanak majd annak érdekében, hogy a személyes kontaktust kizárják. Az egyetem szabályzata lehetővé teszi ezt a vizsgáztatási módszert.
– Úgy fog történni, hogy a hallgató bejelentkezik egy videokamerával és mikrofonnal rendelkező gépről az otthonából vagy ahol ezek a feltételek adottak. Megmutatja a környezetét, majd megvédi a szakdolgozatát. Van egy olyan szoftverünk, ami lehetővé teszi, hogy a PowerPoint bemutatóját a vizsgabizottság minden tagja lássa, tehát majdnem olyan, mintha fizikálisan is jelen lennének. A legfontosabb különbség, hogy a vizsgázónak nem lesz lehetősége a tétele kidolgozására, ehelyett azonnal kell egy komplex kérdésre válaszolni, amiből rögtön látható, hogy rendelkezik-e a megfelelő tudással – ismertette az államvizsga menetét az intézményvezető.

Idén nem a hagyományos módon vizsgáznak a hallgatók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint mondja, az eljárás nem csak járványügyi szempontból biztonságos, de a hallgatók felkészültsége is pont úgy mérhető, mint a hagyományos államvizsga esetén. Egyrészt az oktató folyamatos szemkontaktus tart a hallgatóval, másrészt a feladatok összetettsége miatt sincs lehetőség visszaélésre. Ugyanakkor Malatyinszki Szilárd hangsúlyozta, megbíznak a hallgatóikban.

Az oktatók többsége előre elkészített, beadandó dolgozatok alapján értékel, bizonyos tárgyakból az online felületen kell adott időtartamon belül megoldani feladatsorokat, ilyen például a statisztika és a számvitel.
– Én is úgy fogom számonkérni a menedzsment alapjait, hogy zárthelyit íratok és az alapján ajánlok meg érdemjegyet. Nyilván olyan feladatokat állítok össze, amik átfogják a teljes ismeretanyagot és alkalmazni kell a tudást – emelte ki az igazgató.

A vizsgaidőszak május közepén kezdődik, tehát már csak néhány napjuk maradt a felkészülésre a hallgatóknak. Az államvizsgákat az orosházi kurzuson június elején tartják, a megszokott módon több napon keresztül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.