- hirdetés -

Extra óvintézkedéseket tesznek a Székács iskolában az érettségi ideje alatt. A portánál egy félautomata kézfertőtlenítő várja az érkezetteket és a távozni készülőket, a vizsgadolgozatokat pedig speciális UV-lámpával kezelik az intézményben.

Egymástól legalább két méter távolságra, névre szóló szájmaszkokban kezdték meg hétfő reggel a magyar érettségit a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium végzősei. A különleges maszkok a 11.-esek ballagásai ajándékai. Idén tarisznya helyett ezzel kedveskedtek a felettük járóknak.

Az iskola mindent elkövetett és a következő napokban is megtesz annak érdekében, hogy a diákok és a felügyelőtanárok biztonságban lehessenek jelen a kijelölt napokon. A maszkok, a kézfertőtlenítés, a szellőztetés és a megfelelő távolság betartása mellett az intézmény igyekezett további intézkedésekkel is a védelmüket szolgálni.

– Ránk vannak bízva a gyermekek. A szülők felé is biztonságot kell sugároznunk, a diákok számára is biztonságot kell nyújtanunk – hangsúlyozta Deák Péter igazgatóhelyettes. – Még februárban rendeltünk egy félautomata kézfertőtlenítő gépet Ausztriából. Nagyon nehezen jutottunk hozzá, hiszen a járvány kirobbanása után a cégnek elsősorban Olaszországba kellett szállítania. Így hónapokkal később, épp az írásbeli vizsgák megkezdése előtt néhány nappal érkezett meg a gép, amit aztán a portán állítottuk fel. Így a belépésnél és a kilépésnél egyaránt tudják azt használni a diákok és a pedagógusok. Csodát nem várunk, de szeretnénk mindent megtenni.

Mindenki maszkban, tartva a megfelelő távolságot. (Fotó: Palcsek István)

Egy orvos ötlete volt, egy volt diák valósította meg

A vezetőség mindezen túl egy orvos tanácsát is kérte arra vonatkozóan, hogyan tudnák még biztonságosabbá tenni az érettségi vizsgáztatás körülményeit.

– A rendeletben kiadott óvintézkedések mellett ő ajánlott egy olyan lámpát, amelyet várókban, rendelőkben használnak vírusos betegek utáni fertőtlenítésre. Ez a lámpa UV fényt bocsájt ki magából, ezáltal képes a gombák, baktériumok és vírusok DNS-ét elpusztítani. Mi ezt az eszközt jelenleg a dolgozatok fertőtlenítésére használjuk – folytatta az igazgatóhelyettes.

Deák Péter elmondta, a lámpa beszerzéséhez egy megható történet is tartozik.

Az UV lámpa fénye fertőtleníti a vizsgadolgozatokat.

– Utánajártunk, hol tudnánk ilyen eszközt beszerezni. Érdeklődtünk egy gyógyászati segédeszközboltban is, ahol megtudtuk, hogy egy közel kétszázezer forint értékű lámpáról van szó. Nem sokkal ez után kaptunk egy telefonhívást Dániából az eladó fiától, aki, mint kiderült, 12 éven keresztül a Székács iskola diákja volt. Mikor megtudta, mit és miért szeretnénk beszerezni, úgy döntött, támogatja az ötletet, és megvásárolta az iskolának a gépet. A 12 évért viszonzásképp ezt kaptunk tőle – fogalmazott meghatottan az igazgatóhelyettes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.