- hirdetés -

A magyar kormány a járvány ideje alatt már több, nehéz helyzetbe került gazdasági ágazatnak nyújtott segítő kezet. Ezúttal a haltenyésztéssel foglalkozóknak nyúlt kicsit a hóna alá, aminek rajtuk kívül kétségtelenül a horgászok örülnek legjobban.

Magyarországon jelentős mennyiségű halat tenyésztenek, nevelnek a tógazdaságok, melynek nagyobb részét exportálják. A járvány miatt azonban az export tevékenység szinte teljesen leállt. A tógazdák kilátástalan helyzetbe kerültek, hisz a tavakban ott a sok kész, felnevelt hal, melyet eladni a jelen helyzetben szinte lehetetlen. A magyar kormány úgy döntött, hogy 1179 tonna halat felvásárol a termelőktől és az állami tulajdonú vizekbe kihelyezi. A Békés megyei vizekbe a héten, ebből 63.5 tonna, fogható méretű, háromnyaras ponty kerül.

A telepítések megvalósítását, ellenőrzését megyénkben a Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége (KHESZ) szakemberei végzik hétfő óta. Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője elmondta, hogy a telepítés, az átgondolt terv szerint folyamatosan, gördülékenyen zajlik. Az ügyvezető ezen kívül még egy nagyszerű hírrel szolgált a horgászoknak.

A komp feletti hajórakodónál potyognak a pontyok a Hármaskörösbe (Fotó: Deli Ibolya)

– A mostani, rendkívüli telepítés nincs összefüggésben a KHESZ éves programjában szereplő tervezett hal kihelyezésekkel. A területi jegyek bevételéből, arányosan, minden évben megvalósított telepítés, a mostani rendkívüli felett, idén is megvalósul – jelentette ki Nemes Attila.

Az Agrárminisztérium az intervenció szervezésével, végrehajtásával, és ellenőrzésével a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központját bízta meg, amely közfeladat-ellátása keretében térítésmentesen látja el a feladatot. A felhalmozódott halkészletek kihelyezése nem tűr halasztást, ezért az érintett szervezetek rekord gyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, a NÉBIH pedig soron kívül elvégezte a halegészségügyi kockázati felmérést, illetve az esetleges importhal kiszűrését.

A megyénkben elosztott 63.5 tonna, 2.3 kilogramm átlagsúlyú pontyból – a teljesség igénye nélkül – jut a Körösökbe, a Hortobágy-Berettyó csatornába, a Kákafoki holtágba, a Békésszentandrási Sirató holtágba, a Peresi holtágba, a Gyomai Siratóba és Danzugra, valamint a Kákafok-Dögös és a Veker csatornákba is.

A horgászoknak tehát van mit a horogra csalogatni, de ne feledjük, még nincs vége a kijárási korlátozásoknak. Mindenki a szabályoknak megfelelően horgásszon. Jön a hosszú hétvége. Görbüljön!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.