- hirdetés -

A hazai sertéspiac egyik meghatározó szereplőjét, a gádorosi székhelyű FirstFarms Hungary Kft-t sem kímélik a járványok. A koronavírus mellett a sertéspestissel is meg kell küzdeniük. Míg utóbbi felfelé hajtotta a felvásárlási árakat, a COVID-19 megjelenése épp ellenkező hatást váltott ki, így most teljes a bizonytalanság a piacon.

A baromfiágazathoz hasonlóan a sertéstenyésztők is két frontos harcot folytatnak. Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése egyelőre folyamatos, így a FirstFarms nagy volumenű beruházásokat hajtott végre a megelőzés érdekében.
– Számunkra a járványok elleni védekezés állandó kihívást jelent, ezért már a sertéspestis megjelenése előtt is komoly biztonsági intézkedéseket hajtottunk végre, most pedig folyamatban van egy 100 millió forintot meghaladó értékű beruházás, amely véleményünk szerint hosszú távon garantálja a telepeink magasabb szintű biztonságát. A dolgozóink már a kerítésen kívül felállított konténerekben átöltöznek, utcai ruhájukat ott hagyják, a telepekre csak zuhanyzást követően léphetnek be, és belül is több fertőtlenítő zsilippel igyekszünk megakadályozni, hogy a pestis vírusa bejusson – magyarázza Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató.

Az afrikai sertéspestis ellen még legalább 3-4 évig nem lesz vakcina (Fotó: FirstFarms Hungary Kft.)

Ezeket az egyébként is szigorú biztonsági előírásokat kellett kiegészíteni a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált intézkedésekkel. A cég március eleje óta működik a megváltozott körülmények között, az irodai személyzet otthonról dolgozik, a központban csupán egy ügyeletes tartózkodik minden nap.
– Ő kezeli postaforgalmat, az áruátvétellel járó feladatokat. A telepen megosztottuk a rendelkezésre álló létszámot. Az eddig 8 órában működő műszak a szükséges pihenőidők figyelembevételével 12 órás lett, ami lehetővé teszi, hogy egy csapat mindig otthon legyen, így koronavírus fertőzés esetén van mobilizálható személyzet – avat be az ügyvezető, hogyan kezelik a kialakult helyzetet.

A kétféle járvány a piacot is felforgatta. Az ASP az utóbbi egy évben jelentős áremelkedést idézett elő a világpiacon és úgy tűnt, ez a gazdasági környezet hosszú ideig nem fog megváltozni.
– Erre megérkezett a koronavírus, aminek egy ideig nem láttuk a következményeit, mostanra azonban itt vannak. Elég intenzív áresést tapasztalunk: a hús iránti fogyasztói kereslet csökkenése miatt versenyhelyzet alakult ki, a termék keresi az útját, ami visszaveti a felvásárlási árakat. Hiába értékesítjük az általunk előállított, további hízlalásra szánt malacokat német árbázison, így is kevesebbet kapunk értük. Nagy a bizonytalanság és nem látjuk a végét, számunkra ez egy váratlan és ismeretlen folyamat – mondja Sarusi-Kis Tamás, aki abban bízik, hogy a 2018-as mélypontot nem érik el az árak. –Akkor a 25 kilós malacot a mai áraknak kevesebb, mint feléért tudtuk eladni – teszi hozzá.

A koronavírus-járvány következtében folyamatosan csökken a malac felvásárlási ára (Fotó: FirstFarms Hungary Kft.)

A szakember szerint a koronavírus-járvány hatásai náluk akkor mérséklődnek majd, ha az európai országokban is feloldják legalább a korlátozások egy részét és bizonyos mértékben visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. A sertéspestis következményei sokkal hosszabb távúak.
– Nincs ellene vakcina, és a hazai virológusok előrejelzése alapján 2023-24-ben előtt nem is számíthatunk rá. Mivel első lépésben a vaddisznóállományt immunizálják majd, onnantól még 4-5 év, mire a házisertés vonatkozásában is lecseng a pestisjárvány – vetíti előre a jövőt Sarusi-Kis Tamás hangsúlyozva, ezért is forgatták vissza bevételeik jelentős hányadát járványvédelmi beruházásokba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.