- hirdetés -

Az egész sportvilágot, így a birkózást is teljesen megbénította a koronavírus járvánnyal kapcsolatban kialakult rendkívüli helyzet. Az Orosházi Birkózó Egyesület esetében sem volt ez másként, versenyek és közös edzések híján online végzik a gyakorlatok többségét. Bíznak benne, hogy a nyári időszakban már ismét közösen készülhetnek.

– Nagyon kihat ez a vírushelyzet az egész ország birkózósportjára, sok felnőtt versenyző például az utolsó olimpiájára készült volna, így kénytelenek lesznek belevágni még egy évnyi felkészülésbe. Ami minket illet, most leginkább online formában mennek az edzések, oktatások. Március 15-e előtt volt az eddigi utolsó megmérettetésünk – mesélte Hangya János, az Orosházi Birkózó Egyesület vezetőedzője.

Az eddigi elmaradások az egyesület serdülőkorú, diákkorú, de még gyermek birkózóit is érintik. A meghívásos és országos versenyek törlése mellett a közös foglalkozások is szünetelnek, így edzőkollégáival együtt online adják le a feladatokat, melyeket a tanítványok, szintén videó formában visszaküldenek nekik.

A közös edzések jelenleg szünetelnek, online mutatják be a gyakorlatokat (Fotó: Rosta Tibor)

– Mivel szerződésben állunk a Székács József Evangélikus Iskolával, így lehetőségünk nyílt a Székács TV-n keresztül leadni a feladatsort. Nemrég Jeszenszky P. László tette közzé a felső tagozatos birkózóinknak szánt feladatokat, április 30-án pedig az alsósoknak szánt mozdulatsorok következnek – ismertette a részleteket a vezetőedző.

Mint mondta, a lényeg, hogy a gyerekek mozgásban legyenek, ha van rá lehetőségük, menjenek el futni. A futás mellett a jelenlegi időszakban a technikai jellegű gyakorlatok híján az erőnlétük fejlesztése az elsődleges feladat. Ez elsősorban olyan alapgyakorlatokat jelent, mint a fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz, felülések, homorítások és amennyiben lehetőségük van rá, speciális hídmunka gyakorlatok.

Március 15-e előtt volt az eddigi utolsó versenyük (Fotó: Egyesület)

A fiatal birkózók pozitívan állnak a helyzethez, lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindent beleadva elvégezni a feladatokat. Jelen pillanatban azonban nehéz megmondani, mikor folytathatják a közös edzéseket. Az egyesületnél bíznak benne, hogy a nyári időszakban már megtörténik a változás.

– Nagyon örülnénk neki, ha nyáron már tudnánk rendes edzéseket tartani, de természetesen akkor sem újból a dolgok közepébe csapva indítanánk az edzőtáborokat, hanem fokozatosan építenénk fel újra az edzéstervet – tette hozzá Hangya János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.