- hirdetés -

Sokszor felmerült már az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat csapatában, hogy szervezzenek a korábbi, nagy sikert aratott Ne ítélj elsőre! fotókiállításhoz hasonló projektet. Tervezett programjukhoz jelenleg olyan 13-25 év közötti fiatalokat keresnek, akik valamilyen témában kiemelkedően teljesítenek.

– Fiatalként sokszor érezhetjük azt, hogy hatalmas nyomás van rajtunk. A generációnk sokak által megbélyegzett, részben jogosan, bár úgy gondolom, nagyobb részben jogtalanul. Ahogyan idősebb társaink közt, úgy köztünk is vannak mindennapi hősök, nagy tehetségek, akikről lehet, hogy korábban még nem is volt tudomásunk. Ők azok, akiket meg szeretnénk találni, tervezett kiállításunk keretei közt – mesélte Kunos Roxána, Orosháza ifjúsági polgármestere.

Elmesélte, hogy emellett szeretnék, ha minél szélesebb palettán találhatnák meg az ifjúságot, nemcsak kizárólag a jó tanulmányi vagy sporteredményekre (bár ezeket a témaköröket sem elhanyagolva) helyezve a hangsúlyt. A jelenlegi helyzetre tekintve a terv megvalósítása csúszni fog pár hetet, hónapot, de terveik szerint a tanév végén már készen állnának a bemutatásra.

Nagy sikere volt korábban a Ne ítélj elsőre! – kiállításnak, most fiatalokat bemutatva szerveznének hasonlót (Fotó: Facebook)

– A Ne ítélj elsőre kiállításunkban több más szereplő között volt egy tini is. Már akkor szerettük volna az előítéletekkel kapcsolatban ezt a kategóriát is megjeleníttetni, most pedig kiragadjuk ezt az egyet és több szemszögből „megvizsgáljuk”. Természetesen nem véletlen, hogy pont a fiatalokat emeljük ki, hiszen – bár nagyon kedveljük a szőkéket vagy épp a tetováltakat – mégis a saját korosztályunk áll hozzánk a legközelebb – tette hozzá Kunos Roxána.

Épp ezért, míg első kiállításuknál nem volt szempont az életkor, most kizárólag 13-25 közötti jelentkezőket fognak fotózni. Fontos különbség ezen kívül, hogy míg korábban ők maguk keresték fel az általuk ismert orosházi embereket, ezúttal nyilvánosan is írtak ki felhívást. Ennek oka, hogy minél szélesebb körből szeretnének meríteni.

Bíznak benne, hogy a kiállítás által felnyithatják az idősebb generáció szemét, mivel most nagyobb rálátást kaphatnának annak kapcsán, mire is képesek ezek a fiatalok, melyek azok a dolgok, amiket a kötelezőn túl is vállalnak. Emellett természetesen saját korosztályukat is szeretnék motiválni.

A GYIÖK csapata szeretné bemutatni, hogy a fiatalok is kitesznek magukért (Fotó: Rosta Tibor)

– Sokan vannak, akik akár kellő önbizalom híján vagy egyéb okból nem értékelik saját tehetségüket, képességeiket, cselekedeteiket. Nyilván nem fogjuk megváltoztatni mindenkinek az életszemléletét, de ha már a figyelmet felhívhatjuk arra, hogy milyen fontos és kiváló dolog az, hogy a fiatalabb generáció igenis tesz magáért, a közösségéért, akkor már sikeresnek mondom a kezdeményezést. A fotós megjelenítési forma pedig úgy gondolom, többekhez eljut, mintha mondjuk leíró anyagban gondolkodnánk – mondta az ifjúsági polgármester.

Mint mondta, ami a nevezéshez leginkább szükséges, az a kellő bátorság. Nem szabtak kategóriákat, céljuk, hogy elérjék a korosztályt és a kiállítással egyfajta motivációt, önbizalmat adhassanak nekik.
– Benned is lakozik egy mindennapi hős, egy jó példa, valami különleges – fogalmazták meg jelmondatot.

Aki úgy érzi, jelentkezni szeretne, a gyiokoh@gmail.com címre teheti meg. Nem kell mást tennie, mint elküldi a nevét és egy rövid leírást azzal kapcsolatban, hogy mivel is szeretne jelentkezni (pl. kisgyermeket korrepetál angolból, bevásárol a szomszédnak vagy kisfilmeket készít).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.