- hirdetés -

Szakértők szerint a koronavírus-járvány miatt árcsökkenés várható a lakáspiacon. Egyelőre még csak a nagyvárosokban érzékelhető a változás, de hamarosan Orosházán is tapasztalható lesz a visszaesés.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy átalakulóban van a lakáspiac – kezdte a jelenlegi helyzet elemzését Vargáné dr. Urbán Melinda ingatlanszakértő. Az Urban Homes ingatlaniroda vezetője a KSH adataira hivatkozva elmondta, hogy már 2019 év végére megállt az árnövekedés a piacon. A járvány begyűrűzése további csökkenést hozott. Az optimista elemzések szerint ötszázalékos, míg a pesszimista előrejelzések tízszázalékos árvisszaesést jósolnak.

– Ez leginkább Budapestet, és a nagyobb városokat érinti, de várhatóan hamarosan hozzánk is elérkezik. Orosházán alapvetően a piaci ár alatt találhatók ingatlanok, ezért sem tapasztalható drasztikusabb csökkenés. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a növekvő munkanélküliség és a munkahely elvesztésétől való félelem miatt az eladók és a vevők többsége kivár – fogalmazott a szakértő.

Várhatóan az újépítésű ingatlanok számában is visszaesés lesz (Fotó: Rosta Tibor)

Urbán Melinda beszélt arról is, hogy a turizmus átmeneti leállása is problémákat okozhat, ami Orosházát, mint turisztikai célpontot is komolyan érint. Az gazdasági ág leállása miatt csökkennek a befektetési célú ingatlanvásárlások.

A járvány miatt csökkenés várható a bérlemények áraiban is, de ez a folyamat is leginkább a nagyobb városokban jellemző.
– Orosházán kevés a jó minőségű, megfelelően hasznosítható albérlet, éppen ezért itt nem várható komolyabb árcsökkenés. Egy ötven négyzetméteres lakásért 50-60 ezer forintos havi bérleti díj normál árnak mondható. Ennél drágábban is találunk a városban lakásokat, ilyenkor mérlegelni kell, hogy az adott ingatlanhoz milyen extra tartozik, ami ennyire megnöveli az árat (pl.: internethasználat, víztisztító berendezés, elektronikai eszközök). Ebben az esetben hajlandóak többet kifizetni az emberek – sorolta az ingatlanszakértő.

Mérlegelni kell milyen extrákat kínálnak a főbérlők a felárért cserébe (Illusztráció: Pixabay)

A szakértőtől megtudtuk, hogy akik mégis most döntenek ingatlanvásárlás mellett, azok miatt változtattak az értékesítés menetén. A járvány miatt minimalizálták az ügyfelekkel a személyes találkozókat, leginkább digitális módon intézik a hivatalos ügyeket. Például biztosították az elektronikus adás-vételi szerződés aláírásának lehetőségét, de a hitelt is el tudják indítani ilyen formában, illetve az ingatlanokat online videón mutatják be az érdeklődőknek.

Urbán Melinda véleménye szerint a koronavírus-járvány lecsengése és az ebből adódó kereslet visszaesése után az ingatlanpiac hamar regenerálódhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.