- hirdetés -

Minden szükséges intézkedést megtett az Egységes Szociális Központ (ESZK) az általuk ápolt idősek egészségének megóvása érdekében. Az országosan kihirdetett ellenőrzésre még nem került sor az orosházi intézményben.

Hetek óta az idősek otthonaira és az egészségügyi intézményekre koncentrálják a figyelmet – fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos egy korábbi sajtótájékoztatón. Az ország összes idősekkel foglalkozó szociális intézményében ellenőrzéseket rendelt el. Az Egységes Szociális Központhoz tartozó Platán Idősek Otthonában és az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában sem került még erre sor.

– Az Orosházi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a különböző személyi, tárgyi feltételek meglétét vizsgálja majd. Ellenőrzi a higiénés szabályok betartását, a védőfelszerelések helyes használatát, az izolációs terveket, illetve az orvosokkal kötött szerződéseket, hogy minden az abban foglaltak szerint történik – ismertette az ellenőrzés részleteit Bogárné Kiss Ildikó igazgató.

Fotó: Palcsek István

A járvány miatt a kijárási és látogatási tilalmon túl számtalan belső intézkedést hoztak az idősek otthonaiban lakó 220 idős és az ott dolgozók egészségének védelmének érdekében. Összesen nyolc férőhellyel elkülönítő szobákat hoztak létre, az előírt zsiliprendszert kialakították, emellett a dolgozók oktatása is folyamatosan zajlik. A járvány kialakulása óta nem érkezett új lakó az ESZK otthonaiba, az Orosházi Kórházból most négy új ellátott felvételéről számolt be az igazgató.

– Eddig is az volt az eljárás, hogy negatív tüdőszűrő- és székletvizsgálattal kell rendelkeznie az érkezőnek, ez most kiegészül egy negatív koronavírus-teszttel. Ezen felül saját óvintézkedést tettünk és a beérkezés után két hétig karanténba helyezzük őket – fogalmazott Bogárné Kiss Ildikó.

– Vannak olyan lakóink, akik egészségügyi állapotuk miatt kórházi ápolásra szorulnak. Amikor ők visszaérkeznek hozzánk rájuk nem vonatkozik a teszt elvégzése és a karantén sem, ezért az intézmény kötelezettsége, hogy elkülönítetten kezelje őket 14 napon át. A Platán Idősek Otthonának izolációs szobáiban jelenleg öten laknak – tette hozzá.

Fotó: Palcsek István

Március eleje óta van érvényben a szociális intézmények látogatási tilalma. Az igazgató szerint az idősek eleinte kissé nyugtalanok voltak, de egyre inkább elfogadják az intézkedéseket.

Bogárné kiemelte, minden segítséget megadnak, hogy az ellátottak tartani tudják a kapcsolatot szeretteikkel a különböző internetes csatornákat használva. Nagy hangsúlyt fektetnek a foglalkoztatásra is, annak érdekében, hogy minél jobban teljenek az idősek mindennapjai.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.