- hirdetés -

Országosan 50-60 ezer ember, és Orosházán is számos család megélhetése múlik az optikák sorsán. A koronavírus-járvány őket sem kíméli, több üzlet bezárt, vannak, amelyek heti pár napot tartanak nyitva, míg mások az ügyeleti rendszerhez is csatlakoztak. Ilyen az idén 25 éves Edit Optika is, amelynek tulajdonosa, Polyák László azt mondja, ez több mint vállalkozás, felelősség is.

Amit csak lehet, elhalasztunk. Nem most választunk új tapétát, tavaszi ruhatárunkat sem frissítjük a butikokban, még élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba is kevesebbet járunk. Az optikust sem keressük fel, igyekszünk tűrni, ha már nem olyan jó a szemüveg, ha kicsit lötyög a szára, vagy épp folyton lecsúszik az orrunkon.

Többek között ez az oka annak, hogy a látszerészetek csaknem fele bezárt, döntő többségük elveszítette vásárlóinak 80-90 százalékát.
– Rögtön az első hét, ahogy életbe léptek az új rendelkezések a járvány következtében, érzékenyen érintettek minket. Rengeteg vizsgálatunk volt lefoglalva, amiket az elkerülhetetlen személyes érintkezés miatt már nem lehetett elvégezni. Bár akkor még vitték el a megrendelt szemüvegeket, vagyis volt valamennyi forgalmunk, utána mi is döntés elé kerültünk, hogy bezárjuk az üzletet vagy sem – kezdi Polyák László.

A nagy eladótér és a pultok kialakítása miatt biztonságos az üzlet a vásárlók számára, mellett folyamatosan fertőtlenítenek is Polyák Lászlóék (Fotó: Palcsek István)

Eleinte azt tartották célszerűnek, hogy legalább egy hétre kiakasztják a zárva táblát, hiszen forgalom nélkül nem tudják kitermelni a kötelező költségeket sem.
– Egész hétvégén ezen gondolkoztunk, és végül arra jutottunk, hogy nyitva maradunk hétfőtől péntekig naponta 9 és 15 óra között, mert úgy véljük, egy részleges nyitvatartással nem segítettünk volna sem magunkon, sem az embereken. Emellett elsők között csatlakoztunk az ügyeletes optikák csoportjához. A költségeken úgy is próbálunk faragni, hogy csökkentettük a munkaidőkeretet és lefaragtuk a marketing kiadásokat is – részletezi, milyen lépéseket tettek a járvány kitörését követően. Hozzáteszi, az üzlet mérete is szerepet játszott a döntésükben. – Egy nagy, 62 négyzetméteres eladótérrel rendelkező boltról van szó, amely alkalmas arra, hogy egy vevőt fogadjunk. A pult kialakítása miatt megoldható a biztonságos távolság, ráadásul mindent folyamatosan fertőtlenítünk – emeli ki a tulajdonos.

Nagy eredmény, ha nem termelünk folyamatosan veszteséget

A Magyar Látszerész Szövetség adatai szerint országosan jellemző, hogy a látszerészetek bevétele 10 százalék alá csökkent az elmúlt időszakban.
– Az első héten voltak olyan napjaink, amikor egyetlen vásárló tért be hozzánk, azóta ez a szám már emelkedett, de közel sem érjük el azt a forgalmat se vevőszámban, se árbevételben, mint a járvány előtt. A bért viszont így is ki kellene gazdálkodnunk, ami reméljük, sikerülni fog. Azt gondolom, a mostani viszonyok között már az is nagy eredmény, ha egy optika nem termel folyamatosan veszteséget – enged bepillantást helyzetükbe Polyák László.

Mint mondja, bérleti díjat nem kell fizetniük, az infrastruktúrát is korszerűsítették az elmúlt években és hitel sem terheli a vállalkozást.
– Emellett számos céges munkánk is van, nem csak lakossági szemüvegeket készítünk. Biztos vagyok benne, hogy két-három hónapot ilyen minimális forgalom mellett is kibírunk. Persze az előfordulhat, hogy súlyosbodik a járvány, és egyszer azt mondják, teljesen be kell zárni, akkor csak a költségek maradnak. Bizakodásra ad okot, hogy az igények, amelyeket most elhalasztottak a vásárlóink, még ott vannak, nem vesztek el örökre. Hiszen szeretünk látni – fogalmaz optimistán Polyák László.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.