- hirdetés -

Akárcsak karácsonykor, húsvétkor is arra törekszünk, hogy az ünnepi asztal bőséges legyen, mindenki megtalálja a számára legfinomabb falatokat. A felhalmozott sonka, tojás és kolbász még napokig kitart, pazarolni pedig nem szeretünk, ezért nem ritkán még egy héttel az ünnep után az ünnepi menüt fogyasztjuk. Íme néhány ötlet, hogy miként varázsoljunk az ünnepi maradékból ínycsiklandó fogásokat, mindezt Mellis Csaba mesterszakács ajánlásával.

Egy örök klasszikus, a bableves húsvéti sonkából tökéletes fogás lehet a maradék felhasználására. Laktató, olcsó és nem utolsósorban: finom. Mellis Csaba így készíti:

A sonka levét – amelyben megfőztük – sóssága miatt felhígítjuk, majd ebbe tesszük bele a száraz vagy fejtett babot és elkezdjük lassan forralni. Amikor jó fél fövésben van a bab, akkor hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és a gyökeret. Főzés során szoktam őrölt borsot is használni ízlés szerint. Amikor a bab és a zöldségek megpuhultak hozzá tesszük a felkockázott húsvéti maradék sonkánkat. Ügyeljünk arra, hogy körülbelül 1×1 centiméteres kockákat vágjunk. Kevés zsírt melegítünk egy serpenyőben és fűszerpaprikát olvasztunk benne, majd vízzel felforraljuk és a leveshez keverjük. Ezután fokhagymás-tejfölös habarást készítünk. A levesünkből merünk hozzá, és csomómentesre keverjük. Végül hozzákeverjük a levesünkhöz, felforraljuk és kész is a húsvéti bablevesünk. Ekkor már csak a merőkanál hiányzik belőle.

Egy újabb könnyű, de annál ízletesebb ételt ajánl a mesterszakács: Tojás saláta húsvéti főtt tojásból. Köretként vagy főételként is megállja a helyét, de akár pirítóson tálalva is kiváló.

A főtt tojásokat megpucoljuk és 0,5×0,5 centiméteres kockákra vágjuk. Tejfölt, majonézt, apróra vágott petrezselymet, sót, fehér borsot összekeverünk, és egy pici citromlével ízesítjük. Ehhez a mártáshoz hozzáadjuk a feldarabolt tojásokat, majd elkeverjük és kész is.

A következő fogás a nap bármely főétkezését képes kiváltja. Legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora, egy sütőben sült sonkás, tormás, sajtos pirítós mindig könnyen csúszik.

A kenyerünket félig megpirítjuk, majd megkenjük majonézes tormával, egy pici fehér borssal megszórjuk, és rárakjuk a vékonyra szeletelt, vagy kockákra aprított húsvéti sonkánkat. A karikára vágott főtt tojásunkat rárakjuk, megszórjuk reszelt trappista sajttal és forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor paradicsomot és piros retket karikázunk mellé.

Végül, de nem utolsósorban egy rakott tésztát ajánl Mellis Csaba, amely biztosan a család kedvence lesz: Tejszínes, gombás és sonkás tészta, sajttal egybe sütve.

Serpenyőben apróra vágott vöröshagymát pirítunk zsíron, majd hozzá adjuk a szeletelt gombát. Sóval borssal ízesítjük. Én fokhagyma mániás vagyok, tehát azt is rakunk bele. Ha a gomba megpuhult, hozzáadom a vékonyra csíkozott vagy kockázott sonkánkat. Pici vizet vagy ha van sonkalevünk, akkor azt öntünk alá. Felforraljuk és kóstoljuk. Ha az ízek megfelelőek, akkor tejszínnel besűrítjük. Sós vízben penne tésztát főzünk, majd a kész, lecsepegtetett tésztát összekeverjük a raguval. Kivajazott tepsisbe öntjük, bőven megszórjuk reszelt sajttal, apró vajdarabokat rakunk rá és sütőben, esetleg kemencében pirosra sütjük.

– Ezenkívül még ezer- és ezerféleképpen lehetne felhasználni a húsvéti maradékot. Minden kedves olvasónak ajánlom, hogy nyugodtan kísérletezzen, hiszen kiváló alapanyagokból eleve nem lehet rossz ételt készíteni. Jó étvágyat kívánok mindenkinek – zárta Mellis Csaba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.