- hirdetés -

Tegnapi beszélgetésünket folytatva a védőoltásokról kérdezem Prof. Dr. Duda Ernő biológus, immunológus, virológus, genetikus szakembert.

Az influenza elleni védőoltás elérhető bármelyikünk számára. Mégis az emberek nagy többsége nem veszi fel azt. A koronavírusnál viszont úgy várunk a vakcinára, mint egyetlen megoldásra.

– Érdekes ellentmondás, hogy amíg nincs védőoltás, addig az emberek reménykednek abban, hogy lesz. Amikor pedig már megvan, akkor sokan nem adatják be. Az emberek megfeledkeznek arról, hogy évente félmillióan halnak bele az influenzába. Mégis Magyarországon a megrendelt védőoltások felét nem lehetett beadni, mert senkinek nem kellett. Ma nyugodtan elmondhatom, hogy az idén sokkal több ember halt meg influenzában, mint amennyi valószínűleg összesen meg fog halni koronavírusban.

Prof. Dr. Duda Ernő (Kép forrása: szeged.hu)

Miért nem adatják be az emberek?

– Sok a védőoltás ellenes, Franciaországban például az emberek 60%-a. Többen inkább a neten található csodagyógyszereket, vagy a tévéreklámokban látható immunerősítőket választják, pedig ezekből egy sincs, ami tényleg jó lenne. Se a kurkuma, se a C-vitamin, se a tőzegáfonya nem jó ezekre a vírusokra.

Úgy véli, a lakosság nagy arányú tesztelése segítené a járvány megállítását?

– Az emberek többsége lábon hordja ki a vírust, és nem is tud arról, hogy fertőzött. Alapjában véve ez egy koronavírus, és nem ez öl meg minket, hanem az emberek egy részében ez a vírus úgy tudja manipulálni az immunrendszert, hogy maga az immunrendszer pusztít el bennünket. Nem a vírusba halunk bele, hanem az immunreakcióba, ami konkrétan elpusztítja a tüdőnket. A dél-koraiak százezreket teszteltek, és azonosították a fertőző embereket. Nekik ily módon sikerült megállítaniuk a járványt. Rengeteg olyan labor van Magyarországon, ahol ezt a vizsgálatot el lehet végezni. Rengeteg tesztet kellene csinálni, a fertőzöttek ismerőseit, rokonságát is vizsgálni, mindenkit, akivel kapcsolatban voltak. A tesztek elleni kampány ugyanúgy hiba, mint a maszk elleni.

„Nincs az egészségügynek még egy olyan eszköze, ami olyan olcsó és annyira hatásos lenne a fertőző betegségekkel szemben, mint a védőoltás.” (Kép forrása: pixabay.com)

Van igazság abban, hogy a magyarok védettebb helyzetben vannak amiatt, mert nálunk régóta kötelező a BCG oltás?

– Nem merem határozottan mondani, hogy így van. De láttam adatokat, miszerint azokban az országokban, ahol a BCG oltás nem kötelező, és nem is veszik fel, ott a betegség lefolyása sokkal súlyosabb, mint például nálunk. Nincs az egészségügynek még egy olyan eszköze, ami olyan olcsó és annyira hatásos lenne a fertőző betegségekkel szemben, mint a védőoltás. Nem mellesleg azok, akik csecsemőkorban megkapják ezeket, más betegségekkel szemben is védettebbek lesznek.

Mi a jó stratégia ebben a járványhelyzetben?

– Hallottuk, hogy a svédek egyáltalán nem védekeznek, hanem szabadjára engedték a vírust. Arra számítanak, hogy előbb vagy utóbb olyan rengeteg ember kapja meg, – akik utána már nem lesznek fertőzhetőek – , hogy kialakul a nyájimmunitás. De ez egy náthavírus, és ezek ellen sok esetben csak nagyon rövid ideig tartó védettség alakul ki. Egy-két hét után újra fertőzhetővé válik az illető. Tehát nem biztos, hogy a svédek stratégiája jó. Nem tudjuk ugyanis azt, hogy akik most átesnek a betegségen, azoknál mennyire lesz tartós a védettség. Én azt tartom valószínűnek, hogy akik tünetmentesen vészelik át, azok jövőre újra elkaphatják, mert nem alakul ki náluk tartós védettség, de akik a tüdőgyulladást is túlélik, azoknál feltételezhetően egész életre szóló védettség alakul ki.

Az interjú április 6-án készült.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.