- hirdetés -

Egy sorozat, melynek célja a lelki, szellemi felüdülés. Egy sorozat, melyben olyan emberek osztják meg velünk gondolataikat, emlékeiket, élményeiket, akiknek a szava fontos az orosháziak számára.

A Léleksimogató negyedik részében Mihály Zoltán kapta meg a hét hat szavát. Az Orosházi Rock Blues Klub egyik alapító tagjának a leopárd, tízezer, fém, liget, árpa, zaj kifejezéseket választottam. Aki ismeri őt, biztosan nem lepődik meg azon, hogy mindegyikhez tudott valamiféle zenei kötődést találni.

Leopárd
A leopárd a büszkeséget, a bátorságot sugallja számomra. Ami még beugrik, hogy a hetvenes évek elején divat volt a leopárdmintás nadrág. Sok zenész viselte, emlékeim szerint a Slade, a Mud és más zenekarok tagjai is. Az állat maga gyönyörű, a gazella és az őz után a kedvenc állatom.

Tízezer
Hát a pénz, ugye a tízezres, ami eszembe jut elsőre, bár nem vagyok egy pénzéhes ember. Inkább eszembe jut az Omega legendás dala a Tízezer lépés, mely fiatalságomat idézi, Szerettem is azt a dalt.

Fém
A fém a természet egyik legszebb ajándéka az emberiség számára. Fém nélkül elképzelni sem lehet életünk mindennapjait. Persze a fémről is eszembe jut a zene, méghozzá a fémzene, melyet szakszóval metál zenének nevezünk. Nekem nem a fémzene a legkedveltebb műfajom, de a tartalmas és kiemelkedő előadókat ebből a műfajból is meghallgatom, sőt mi több, kedvelem is.

Liget
A liget a kikapcsolódás egyik lehetséges helyszíne, és persze szerelmespárok találkahelye is sok esetben. Eszembe jut a Mikolay kert, ami igazi liget is lehetett volna, ha gondozzák. Sokat kóboroltam ott fiatal koromban. A hetvenes években volt szerencsém napokig tartózkodni a londoni Hyde Parkban, ahol van olyan rész, ami egy igazi liget, sétányokkal, padokkal és rengeteg zöld növényzettel. A liget a kikapcsolódás legjobb helye. Itt volt 1969-ben a nevezetes Rolling Stones koncert, melyet a tragikusan elhunyt zenésztársuk Brian Jones tiszteletére rendeztek. Nyolc évvel később jártam ott, és elmerengtem, miért nem hamarabb jöttem. Szép emlékek.

Árpa
Érdekes, hogy elsőre nem a gabona ugrik be, hanem az árpa, mely a szemen keletkezik. Gyermekkoromban egyszer nekem is volt árpám, emlékszem nagyon megijedtem, mert azzal a szememmel nem láttam, és sírtam hogy megvakulok. Évekkel később a Deep Purple megénekelte emlékemet az „Amikor a vak ember sírni kezd” című dalában.

Zaj
Magát a zaj szót egyáltalán nem szeretem, de ez nem véletlen, hiszen világéletemben a zenével voltam és vagyok kapcsolatban. A zene az, mely minden helyzetben „léleksimogató”. A zaj bosszantó, sosem szerettem, talán csak a lelátókon sporteseményeken elhangzó zaj az, melyet elviselek, ha azt zajnak lehet nevezni. A mai zenék közül sokat „zaj”-nak hallok, tisztelet a kivételnek. Ha már én nem is szeretem a zajt, azon elgondolkodom, hogy milyen jó is lenne azoknak hallani a zajt, akik semmit sem hallanak. Nekik a zaj is „léleksimogató” lenne.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.