- hirdetés -

A betegek elbocsátását, illetve átszállítását csütörtökön kezdték meg, a dolgozók meg nem erősített információja szerint keddig kell befejezni a kiürítést. Ugyanez a helyzet a tüdőkórházzal is, mindkettő azon intézmények közé tartozik, amelyeket járványkórháznak kijelöltek ki az országban. A kórházi ellátást igénylő, nem koronavírusos betegeket innentől Békéscsabán fogadják, Gyulán csak az onkológiai osztály marad.

Gyula volt MSZP-s polgármestere számolt be arról Facebook-oldalán, hogy csütörtökön elkezdték kiüríteni a gyulai Pándy Kálmán kórházat. Az egyébként orvos végzettségű Perjési Klára azt írta, hogy „sok száz fekvőbeteggel megtörve közölte a katonai kíséretű intézményvezető, hogy kiürítik a kórházat, hívják a hozzátartozókat, vigyék őket haza.” – szúrta ki az Index.

A hírt Görgényi Ernő polgármester, később pedig a térség országgyűlési képviselője, Kovács József is megerősítette. Utóbbi elmondta, hogy összesen 19 járványkórházat jelöltek ki az országban, a későbbiekben ezekbe szállítják majd a koronavírus-gyanús, illetve a fertőzött betegeket.
– A járványkórházak elegendő ágy- és lélegeztetőgép-számmal rendelkeznek, megfelelő körülmények között tudják fogadni a COVID–19-cel fertőzött betegeket – fogalmazott az országgyűlési képviselő hozzátéve, a gyulai tagkórház és tüdőkórház ágyszáma együttesen felel meg az előírásoknak.

Hangsúlyozta: az ország valamennyi megyéjét és a fővárost is érintő intézkedésre azért volt szükség, mert sok országban okozott gondot, hogy nem voltak megfelelően felkészülve a járvány berobbanására.
– Ahhoz, hogy az egészségügy a járvány tetőzésekor is megfelelően el tudja látni a betegeket, időben meg kell kezdeni a felkészülést – fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy az intézmény lélegeztetőkapacitása jelenleg elegendő, és ha szükséges, ezt tovább tudják növelni, azaz a betegszámtól függően további lélegeztetőgépek érkezhetnek a megyei járványkórházba.

Közölte: a klasszikus betegellátás helyszíne a Békés Megyei Központi Kórház csabai tagkórháza lesz, ide szállítják át a gyulai kórházban kezelt betegeket. Bizonyos sürgősségi ellátások, például a szívkatéteres vizsgálatok Gyulán is elérhetők lesznek, a sürgősségi esetek jelentős részét azonban a megyeszékhelyen látják el.

A gyulai kórház gyerekosztálya járványgyerekosztály lesz, a nem koronavírus-fertőzött gyerekeket Békéscsabán kezelik majd. A gyulai onkológiai osztályt nem ürítik ki, a daganatos betegek ellátása változatlan módon működik tovább a fürdővárosi tagkórházban.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.