- hirdetés -

Az olimpiai játékok történetében először fordul elő olyan, hogy a tervezett időponthoz képest egy évvel később rendezzék meg az eseményt. Az idén elmaradó játékok apropójából orosházi illetőségű sportolókat kértünk meg, hogy idézzék fel egykori olimpiai emlékeiket, élményeiket. Ezúttal Kiss Gergelyt faggattuk ki 2008-as pekingi olimpiájáról.

Kiss Gergely a 2008-as pekingi játékokon képviselte a magyar válogatott színeit. A szabadfogású birkózómezőny 96 kilogrammos súlycsoportjában versenyző sportoló nagyon érdekesnek találta az olimpiai falut. A magyar csapat tagjai nagy emeletes házakban laktak, amíg a nagyobb csapatok egy teljes épületet foglaltak el, addig a kisebb küldöttségek csak egy kisebb részét.

– Igazából úgy írnám le az egészet, mint egy modern lakótelep, tele nagyon hasonló külsejű házakkal. Az ablakokban mindig lehetett látni a különböző zászlókat, ami jelezte, hogy melyik nemzet képviselői laknak ott. Ezen kívül minden, ami csak lehetett a rendelkezésünkre állt, legyen az edzőterem, uszoda vagy étterem – idézte fel.

A szabadfogású mezőny 96 kilogrammos súlycsoportjának volt állandó résztvevője Kiss Gergely (Fotó: Facebook)

A hangulatos olimpiai falu mellett a várost is volt ideje alaposan megnézni, ugyanis három hetet töltött Pekingben. A birkózóversenyek mellett így természetesen más sportágak eseményeire is ellátogatott, de a sportprogramok és a vásárlás mellett eljutott a Kínai Nagy Falhoz és a Császári Palotához (amit Tiltott Város néven is ismernek). Az egyedüli nehézséget a kínai emberek többségével való kommunikáció jelentette.

– Óriási a különbség az európai emberekhez képest, ugyan jól beszélek angolul, de ott gyakran lehetetlen volt megértetni magam. Ráadásul Peking esetében egy olyan hatalmas városról beszélünk, hogy a taxisofőrök között volt, aki nem is tudta, hogy olimpia van a városban. Addig el sem tudtam volna képzelni, ez hogy lehetséges – mesélte a nem hétköznapi történetet.

Szívesen emlékszik vissza a Pekingben töltött három hétre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Olimpiai szereplését végül egy győzelemmel (moldovai ellenféllel szemben) és egy vereséggel (üzbég birkózóval szemben) zárta, ami akkor egy nyolcadik helyezést eredményezett. Ez később hetedik helyre módosult egyik riválisa dopping miatti utólagos kizárása miatt.

– A vesztes mérkőzésem nagyon szoros volt, természetesen akkor lettem volna igazán elégedett, ha azt is sikerült volna behúzni, nem sokon múlt. Ma már biztosan máshogy készülnék fel, nem csak fizikailag, hanem szellemileg is – tette hozzá.

A hetedik helyen zárta a pekingi olimpiát (Fotó: MTI)

Mint mondta, a 2008-as olimpiával egy életre szóló élményben volt része.
– Nagyon jó és inspiráló érzés volt képviselni a magyar színeket. Nagyon motivált és erőn felüli érzést adott, hiszen ezért edzettem egész életemben – zárta le beszámolóját Kiss Gergely.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.