- hirdetés -

Egy jogszabályi változásnak köszönhetően március végével megszűntek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. Békés megyében közigazgatási ügyekben a Szegedi Törvényszék, míg a munkaügyi perekben a Gyulai Törvényszék fog elsőfokú bíróságként eljárni.

A hónap elejétől a közigazgatási perekben első fokon nyolc törvényszék jár el, régiókra bontva. A Békés megyei perekben áprilistól a Szegedi Törvényszéken hoznak döntést – olvasható a Gyulai Törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Itt azt írják, hogy a Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok a közigazgatási ügyek – mint például a vízum vagy a hontalansági ügyek – amelyek korábban csak a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz tartoztak.
Közigazgatási ügyekben másodfokon fellebbezési, felülvizsgálati eljárásban, illetve bizonyos esetekben (pl.: gyülekezési joggal kapcsolatban, önkormányzati rendelet jogszabályi ütközés vizsgálatában) kizárólag a Kúria járhat el.

Változások a munkaügyi bírósági ügyek esetében is

Első fokon Békés megyében a Gyulai Törvényszék, másodfokon – fellebbezési eljárásban – a Szegedi Ítélőtábla, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el április elsejétől.

A munkavállalók számára kedvező, új rendelkezés, hogy a munkáltató a pert kizárólag a munkavállaló lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja majd meg – olvasható a közleményben.

A munkaügyi bírósági ügyek intézése Békés megyében ezentúl a Gyulai Törvényszék – Gyula, Béke sgt. 38. szám alatti – épületében zajlik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.